Младежкият национален тим на България до 21 години спечели с 2:1 при гостуването си на Сърбия в сблъсък от група 5 на квалификациите за Евро 2021 и запази поне теоретични шансове за класиране на шампионата на Стария континент догодина. Неприятната новина от деня обаче е победата на Полша над Русия с 1:0, което прави достигането на младите ни "лъвчета" до втората позиция и участие в бараж не много лека за постигане цел.

През първата част головите ситуации пред двете врати не бяха много. Домакините имаха териториално превъзходство, но не стигнаха до нещо сериозно пред вратата на Наумов. Само в самото начало те имаха претенции за дузпа, каквато не получиха.

Националите ни дочакаха своя миг в последната 45-а минута на първото полувреме. Илиан Илиев открадна топката от Каменович в половината на сърбите, напредна и с премерен удар преодоля вратаря Илич, като топката се удари и в страничната греда.

След почивката в 50-ата минута след шут на Здравко Димитров от пряк свободен удар гредите на два пъти спасиха сърбите. Марко Илич докосна топката преди тя да се удари в горната, а след това рикошира в гърба му и се спря и от страничната греда.

Winbet - победата е на върха на пръстите! (18+)

Все пак в 64-ата минута България удвои аванса си след контраатака и гол на Калоян Кръстев след асистенция на Станислав Иванов. Секунди след гола Сърбия поиска дузпа за игра с ръка на Валентин Антов, но главният съдия Йеспен Ескас за втори път в мача не уважи претенциите на домакините. Те опитаха натиск и в 82-ата минута Максимович шутира от границата на наказателното поле, топката опасно влизаше под гредата, но капитанът на "лъвовете" Наумов решително изби с една ръка в корнер.

Четири минути по-късно Асен Чандъров фаулира Гаврич в наказателното поле и норвежкият рефер най-накрая посочи бялата точка, а Лука Илоч се разписа за 1:2. Домакините се хвърлиха в атаки към българската врата и в първата минута на добавеното време Ступаревич отправи удар с глава, но Наумов улови топката. Малко след това Сърбия остана в намален състав след втори жълт и съответно червен картон на Бирманчевич, а в последните секунди Здравко Димитров нацели напречната греда след отлично засечена топка от въздуха.

След успеха си България излезе на трето място във временното класиране с 11 точки, като изостава на 6 зад лидера Русия и на 5 зад втория Полша. Именно поляците днес надвиха руснаците като домакини с 1:0 след гол на Джичек. Сърбите са четвърти с 8 точки и загубиха шансове за класиране на Европейското догодина. До края на квалификациите за Европейското първенство на България остават три мача.

СЪРБИЯ - БЪЛГАРИЯ 1:2
0:1 Илиан Илиев (45), 0:2 Калоян Кръстев (64), 1:2 Лука Илич (86-дузпа)

Състави:
Сърбия: 1. Илич, 2. Влалукин, 5. Машович, 6. Нишич, 7. Чумич, 8. Петрович, 14. Бирманчевич, 16. Каменович, 17. Шехович, 18. Ступаревич, 21. Илич
Треньор: Илия Столика

България: 1. Наумов, 2. А. Христов, 3. Томбак, 4. Лясков, 6. Антов, 8. Юруков, 10. Иванов, 11. Димитров, 17. Кръстев, 21. Чандъров, 22. Илиев
Треньор: Александър Димитров

Горни Милановац, стадион: "Металац"
Съдия: Ескес Еспен (Норвегия)

Другите срещи от 8 септември:
17:00 часа: Латвия - Естония 1:1
0:1 Райкорт (53), 1:1 Регжа (61)

19:00 часа: Полша - Русия 1:0
1:0 Джичек (61)

Временно класиране в групата три кръга преди края: 
1. Русия 17 т.
2. Полша 16 т.
3. БЪЛГАРИЯ 11 т.
4. Сърбия 8 т.
5. Естония 4 т.
6. Латвия 4 т.