Ръководството на Дисциплинарната комисия към БФС в лицето на шефа Димо Момиров, заместникът му Костадин Гергинов и Детелин Баялцалиев дават пресконференция по повод скандалите с реферите в последните няколко кръга.

На журналистите бяха показани на видеоповторение всички спорни моменти на двубоя Левски - Литекс. Всяко едно положение бе коментирано от заместникът на Димо Момиров - Коце Гергинов, като в повечето случаи се оказва, че Николай Йорданов е бил прав.

“Като комисия ние сме тук пред вас, за да се оправдаваме и да търсим причините за недоволството на клубовете. Това се случва единствени и само в България. Видяхте, че никой не критикува съдията при случая с Анри, никой нито го коментира. Грешката там е за негова сметка, той няма да се появи повече. Всеки се занимаваше с постъпката на нападателя”, каза Димо Момиров в началото на брифинга.

“Не мога да разбера едно нещо, защо винаги един от първите ви въпроси към треньора или собственика е, ще бъде ли наказан съдията. Достатъчно етични и коректни сме, не си позволявали да отправяме реплики към вас, нито към клубовете.

Може би клубовете, които имат много вътрешни проблеми, търсят да прехвърлят вниманието на феновете си към други проблеми – съдийството. Мисля, че реферите ни се справят не толкова лошо. Винаги сме признавали, когато грешат, поемаме си нашата отговорност. Но не те са грешниците футболът ни да е на това ниво”, допълни Момиров.

“Знаете ли, че по феърплей българските отбори са на последно място в комисията на УЕФА. Основната работа на клубовете е да се съсредоточат върху работата на футболистите си, да се опитат да играят по правилата. Една молба към вас, да коментирате футбола, а не грешките на съдиите. В никакъв случай съдиите не са тези, които влияят на крайното класиране на отборите, в това може да сте убедени всички.

Този човек, който бе определен като грешник на срещата, има време от миг, два-три да реши определената ситуация. Вие ще прецените, кога той е сбъркал, и кога е прав. В тази среща (Левски – Литекс), ако съдията отсъждаше както се правеше в Европа, може би мачът нямаше да завърши. Той си позволи превантивен контрол, като предупреди устно футболисти, но това не бе достатъчно. Но на мен ми е чудно, тези играчи, които са били в чужбина, дали са се държали така и там. И накрая той е грешникът, той е виновен, че футболистите са решили да се убиват. Тръгва да чупи крака на колегата си отсреща. Аз не мога да си обясня тази агресивност”, допълни още шефът на съдиите.

“Това го правим за първи и последен път. Съдиите у нас не са виновници в развоя на една среща. И няма умисъл съдията да помага на този или онзи. Видяхте, че в отделните ситуации, критерият към Литекс и Левски му бе еднакъв. Възхищавам се на психиката на този съдия, защото са малко тези, които ще издържат.

Ето, дадохме шанс на един млад съдия да ръководи Литекс – Славия, за да видим дали ще издържи психически. Ами от Славия го разсипаха, цяла седмица Венци не спря да сипе помия по него. След това идва и вика извинявай”, завърши Момиров./БЛИЦ