Председателят на Съдийската комисия Димо Момиров заплаши, че ще си подаде оставката, ако на БФС им трябват послушници.

"Аз на 18 юни ще се явя пред Изпълкома и ще дам подробни обяснения кой съдия, на кой отбор, колко мача е свирил. Георги Игнатов е свирил пет двубоя на Черно море, пет мача на Сливен и три срещи на Локомотив София, това е за целия сезон, а не само за пролетта. Ние обаче разчитаме само на определен брой съдии - 10 - 12, а не на цялата ранглиста. Така че е нормално един рефер да се срещне за цялата година пет или шест пъти с даден отбор. Ако разполагаме с 20 съдии, на които можем да разчитаме за всеки един мач, най-вече в дербитата, арбитрите ще се срещат по-рядко с отборите. Ние разчитаме на 12 съдии, които ги пращаме на важните двубой и отборите, които се борят за призово класиране", каза шефът на съдийската комисия пред БГ Нес.

"Аз за разлика от други мой предшественици не се притеснявам да си тръгна и сега. Под този натиск, на който се опитват да подложат Съдийската комисия и реферите, аз не мога да се съглася, че ще работя. Или ще се изчистят нещата в футбола и съдийството и ще работим или по-добре да се разделяме и да си сложат послушници, които ще им вършат работа”, допълни Момиров.

“Няма друга такава държава, в която съдийството да е тема номер едно във футбола. Никой не коментира уговорени мачове и слабата игра на отборите, коментира се съдийството. Не мога де се съглася, че в това първенство реферите толкова са повлияли на крайното класиране. Арбитрите като грешат ще бъдат наказвани, това е напълно нормално. Определено Игнатов е сбъркал ситуацията, като не е дал дузпа за Балдовалиев в мача ЦСКА – Локо (Сф). Определено е дузпа с жълт картон за защитника на ЦСКА, но не е преценил добре ситуацията.

Той обаче преди това имаше един тежък мач във "В" група, който ние не предвидихме, че може да бъде сложен. И мнението на цялата комисия е, че този сблъсък е повлиял на поведението на Игнатов на терена по време на двубоя между ЦСКА и Локомотив. И ние сбъркахме, че него сменихме след случая”, заяви още шефът на съдиите.

“Мисля, че Локомотив трябва да си гледат първо другите мачове, пък тогава да говорят. Не искам да се заяждам с никого, но не мисля, че споменаха нещо за дузпата на Цветан Георгиев срещу Локомотив (Пловдив), която беше в тяхна полза. Значи, когато някой съдия сбърка срещу определен отбор е тенденциозно, когато грешката е в тяхна полза не се коментира въобще. Не мога да се съглася с тезата, че реферите грешат тенденциозно срещу тима от "Надежда", поне от времето, когато аз съм шеф на съдиите", сподели Момиров. Шефът на съдиите допълни, че според него Антон Генов е бил прав в спорните моменти от двубоя на "червено-черните" срещу Спартак Варна.

"Мисля, че Генов бе прав в отсъжданията си. Не мога да се сетя за ситуацията на Камбуров и това дали е била сходна с дузпата, която даде за варненци. Аз наблюдавах най-вече червените картони и в двете ситуации беше правилно отсъждането на Генов. На мен са ми напълно ясни нападките от страна на Иво Тонев и Николай Гигов. Само едно не мога да разбера, как точно съм подкрепял Черно море? Арбитърът на двубоя между Литекс и ЦСКА Станислав Тодоров не е бил ударен.

Станимир Стоилов е блъснал и е имал претенции към асистент-съдията, след което е бил отстранен от Станислав Тодоров. Страничният рефер е вдигнал флага много преди да бъде отбелязан гола за ЦСКА. Но в първия момент вниманието на Тодоров бе насочено към наказателното поле и в това дали има нарушение там, а след това видя помощника си и отсъди засада, но решението не е грешно", завърши Момиров./БЛИЦ