-Г-н Стоилов, при условие, че не бъде намерен съперник за датата 14 ноември, критиците ще кажат, не е ли прекалено дълъг предстоящия лагер за мач с Малта?
-Ако до 1-2 дни не бъде намерена проверка с национален или по-сериозен клубен отбор, ще проведем контрола с младежите. За да няма излишни спорове и изказвания, знаете, че датите 14 и 18 ноември са официални в календара на ФИФА. Всички клубове са длъжни да пускат играчите си и не могат да изявяват претенции. Ако някой играч не иска, или лагерите са му много, може да се откаже от националния отбор, няма проблеми.

-Освен младежкия национален отбор, какви другите варианти има за контрола?
-Не съм точно запознат с всички възможности. Имаше идея в двата мача да дадем шанс на всички играчи да покажат своите възможности. Този лагер все пак е една възможност националният отбор да поработи заедно. В следващите 9 месеца ще имаме само 2 контроли за по 2-3 дни. Всеки свободен ден трябва да се използва.

-Какво е положението с Димитър Бербатов?
-Той има контузия в коляното, която отшумява. В клуба са преценили, че не трябва да го рискуват за вчерашния мач с Челси. Днес или утре ще има изследвания и най-вероятно в сряда ще се прибере, ако всичко е наред. Разговарях с него и той има желание да играе срещу Малта.

Същата е ситуацията и със Стилиян Петров. Днес и утре започва леки тренировки, а в сряда или четвъртък ще се включи с националния отбор и за мача с Малта ще бъде 100 процента готов. Мартин Петров вчера на мача е получил усукване и в момента минава изследвания. Не е нещо сериозно, но за всеки случай довечера ще пътува за Барселона, за да бъде прегледан от лекаря, който прави операция на коляното му. Утре ще се върне. И той 2-3 дни ще прави процедури. Божинов вчера е получил лека травма. Трябваше да се прибере днес към 15,00 часа, но ще си дойде малко по-късно.

-Има ли вариант в първата проверка в събота да видите други футболисти, а основните да си почиват?
-Ще преценяваме как се възстановяват контузените. Имахме идея да повикаме още един футболист след края на кръга, но тъй като нямаме гарантирана проверка, няма да го правим. Ако проблемите с контузените се задълбочат, може да повикам още един нападател. В защита също има промени и не повиках някои хора. Знаете нашето решение - да подкрепим Любо Пенев. Когато не си достатъчно дисциплиниран и не играеш в клубния си отбор, няма как да си в националния.

-Ще има ли среща между ръководството и футболистите?
-Предполагам, че ще има. Предполагам, че ако има нещо, ще говорят членовете на изпълкома и президента и играчите. В момента най-важното нещо е през този период да подобрим играта си, да създадем по-положителна атмосфера около националния отбор, защото това е много важно да стартираме добре европейските квалификации.

-До кога чакате окончателен отговор за контрола и с кои държави се преговаря.
-До 2-3 дни чакаме, дори и в сряда или в четвъртък да стане, сме готови да приемем. Но при всички положения ще има контрола, дали с някои отбор или с младежите.

-Ще ревизирате ли отношението срещу футболисти, които Любослав Пенев извади от състава?
-Ако вземат да играят добре в клуба си, може да променя решението си. Нормално е аз като колега да се съобразя с позицията на клуба. Трябва с играта си да заслужат мястото си в националния отбор.

-След изпълкома на БФС президентът Боби Михайлов каза, че не е съгласен с изказването, че три коня
дърпат каляската. Какво мислите вие върху тази сентенция?
-Ако искаме каруцата да върви и да я издърпаме от калта, трябва 80-90 процента от играчите да теглят, а не да се возят отзад или да гледат. Винаги съм разчитал еднакво на всички играчи. Естествено, нашето първенство има нужда да повиши класата си, за да изравним възможностите си. Ако продължаваме да мислим, че един или двама могат да решат една квалификация, е несериозно.

-Тодор Батков заяви, че оставате вариант за треньор на Левски и се преговаря с вас?
-Вече отговорих доста пъти на този въпрос. Аз не преговарям с никого, аз съм треньор на националния отбор и казах моето желание, а то е да изкарам тези квалификации. От тук нататък, по-добре да се спре с този въпрос. Не може всеки ден някои да каже нещо и аз да го опровергавам. Не искам да се вкарва моето име в интриги.

-Ще разчитате ли на по-опитните - Томашич, Кишишев и Илиян Стоянов в следващите квалификации?
-Ще разчитам на всички футболисти, които са в добра форма. Не мога да гадая за Кишишев, тъй като догодина може и да е прекратил кариерата си. Казах и преди, ще повикам всички, които играят добре. Поел съм ангажимент да класирам отбора на европейското първенство и няма да се съобразявам с години, а с нужните качества и класа на футболистите.

-Докладът ви за представянето на отбора в изминалите квалификации е бил доста критичен, намерихте ли грешки у вас?
-Опитах се максимално да потърся причините изцяло в отбора, в начина на игра, а не в отделни футболисти. Опитах се да обясня какво съм променил и на каква база виждам надежди за класиране на европейското първенство. Аз никога не съм бягал от отговорност. През този период се случиха и положителни неща. В последните 10 години Бербатов играеше сам и забит в атака, а сега вече действаме с втори нападател до него. Националният отбор започна да играе по-атакуващо./БЛИЦ