Националният селекционер Станимир Стоилов даде първата си пресконференция преди световните квалификации с Черна гора на 5 септември и Италия четири дни по-късно. Ето какво каза Мъри по повод двата мача

Предстои изключително важна квалификация първо с Черна гора, а после и с Италия. Смятам, че в момента най-важното нещо за националния отбор е двубоя с Черна гора. Ако успеем да спечелим тази среща, оставаме в борбата, а ако загубим – приключват всякакви шансове за класиране. Надявам се всички да осъзнаем важността на двубоя и естествено да се представим по най-добрия начин. Разчитаме и на феновете, в крайна сметка този отбор е на България, той е над всичко.

-Г-н Стоилов, всички ли са здрави, Мартин Петров тук ли, тъй като се появиха информации, че чака трансфер в Англия?
-Мартин е освободен до утре на обяд, все още няма яснота за трансфер. Утре на обяд трябва да се присъедини към отбора. Явно има нещо, което ще се развива тепърва и дано е положително за него.
Останалите играчи ще пристигат днес и до утре следобед. Все още няма нещо притеснително около контузени играчи. Само Живко Миланов е с травма, но той така и няма да вземе участие в първия мач.

-Притеснява ли ви факта, че почти всички офанзивни футболисти са резерви в клубовете си?
-Естествено, че ме притеснява и това е един от проблемите, които ще се опитам да помогна. Имаме достатъчно нападатели и може да разчитаме на взаимозаменяемост. Домовчийски например навлиза във форма, тъй като след контролата с Латвия изигра 3 мача като титуляр в Херта. Съжалявам, че Рангелов не играе, както и Божинов.

-Това ли са футболистите, с които разполага националният отбор, има ли други имена, които може да влязат в плановете ви занапред?
-Трудно е да се каже, че това са само футболистите, които са готови за “А” отбора. Все пак не мога да повикам 30 играчи. В България има още доста момчета, които могат да са в националния отбор, но за момента това са тези, които мисля, че ще свършат работа за предстоящите два мача. Съжалявам за контузията на Живко Миланов. Със сигурност ще се отрази и отсъствието на Игор Томашич. Това поколение трябва да получи своя шанс, както това през 1994 година. Тогава им бе даден шанс и в последния момент ги споходи късмета и се реализираха. Това поколение все още има шанс да се класира на световното първенство, така че не е нужно да ги отписваме или зачеркваме. Ако нещата не се получат с оглед на възрастта на някои футболисти, ще се търсят техни заместници.

Има млади играчи, които влизат в полезрението на националния отбор, някои от тях са повикани, а други изпробвах в контролата с Латвия. Но след като губим от Казахстан и Израел, не съм голям оптимист за тези, които идват отдолу. Както виждам от 22-23 футболисти в последните години само 2-3 са различни, останалите 15 са едни и същи при всички треньори. Колкото и да ровим, не може да намерим кой знае какви различни играчи.

-След контузията на Миланов, ще използвате ли Веселин Минев на неговия пост, или ще разчитате на Радостин Кишишев?
-Все още не съм решил титулярния състав, но има и вариант Станислав Ангелов да играе като десен бек. Който и да е от Кишишев или Минев, трябва да се справи.

-Споменахте Томашич, какво се случи с него, защо не прие повиквателната и има ли с какво да ви изненада Черна гора?
-Аз не виждам какви спекулации има около Томашич. Неговото желание бе да не играе за националния отбор, тъй като имаше проблеми с клуба си. След това каза, че България си е намерила централни защитници и заяви, че има други млади резервни играчи. Помолих го до юни да помогне заради контузията на Тунчев и той го направи. След това обаче каза, че ще му се ражда дете и бе твърд в мнението си да отдели повече внимание на семейството си.

Смятам, че Черна гора притежава сериозен отбор. Наблюдавах им почти всички мачове, това е тим, който създаде огромни проблеми и в двете срещи с Италия, както и в двубоите с Ейре и Кипър. По-тежкият мач за нас е този с Черна гора, колкото и да звучи несериозно. Тъй като ако не спечелим двубоя с Черна гора, следващата среща с Италия се явява повече за престиж. Гостите са изключително опасни в атака, почти винаги успяват да реализират. Сериозна обица за ухото ни трябва да бъде гостуването на Черна гора в Италия, те ги надиграха. Срещу такъв отбор трябва да покажем уважение и да играем на максимума на възможностите си. Ако се представим така, няма да имаме проблеми да спечелим.

-Изглеждате спокоен, въпреки всичко случило се в последните дни и уволнението ви от Литекс. Може ли да повлия всичко това на работата ви в националния отбор?
-Бързо успях да разгранича двете работи. За жалост не можах да донеса радост на България – Литекс да участва до Нова година в Европа. Минаха вече 3-4 дни, а това е достатъчно време за един разумен човек да се възстанови психически. В момента съм треньор на най-важната институция в България – националния отбор, така че трябва да дам максимума от себе си. В крайна сметка има много клубове в България, но националният отбор е един. За този тим трябва да даваме дори повече от възможностите ми, защото този народ го заслужава. Имахме уникална подкрепа срещу Ейре, за което им благодаря.

-Кой вратар ще бъде титуляр срещу Черна гора и защо повикахте трима?
- Иванков и Михайлов играят в чужбина и е задължително да бъдат пратени покани 14 дни преди мачовете. Ще реша кои двама ще бъдат в групата, но и занапред ще бъдат викани трима, когато ни предстоят два мача един след друг. Най-голямото признание е да бъдеш в националния отбор. За мен всички играчи са звезди.

-Дискутира се състоянието на тревата на Националния стадион. Информиран ли сте и как ще коментирате тази тема?
-Знам всичко и щабът от десетина дни само, където не спи на стадиона. В крайна сметка трябва да се знае едно нещо – националният отбор плаща наем на този стадион и ние сме само гости на него. Проблемът не беше само концертът на Мадона, още в контролата с Латвия теренът не беше добре. Не може цяло лято почиващ терен да е в уникално лошо състояние. Сега трябва да правим промени в програмите, да се чудим къде да тренираме. Не знам, но тези въпроси трябва да ги зададете на други институции. Жалко, ако наистина теренът е в лошо състояние. Това обаче не трябва да ни служи като оправдание. Ако ще и да няма терен, трябва да спечелим квалификацията с Черна гора. Но това трябва да е и обица за държавата, не може този стадион да е в такова отношение.

-Преди мача с Латвия казахте, че част от нападателите не се раздават до край. Доволен ли сте от играта им?
-Още преди мача говорих с момчетата на тази тема. Казах след срещата с Латвия, че нещата се получиха, но съперникът почти не мина в нашата половина. В контролата обаче пак видях неточности в последния пас. Според мен имаме доста повече възможности от някои страни, които участват на световни или европейски първенства.

-Ако бием Черна гора, отборът готов ли е да гони втори успех над Италия?
-Би трябвало да има предстартово напрежение. Не виждам обаче защо трябва да се плашим срещу Италия. Ние също имаме стойност, ако бием Черна гора, срещу Италия ще играем само за победа. Най-важният въпрос е двубоят с Черна гора. Притеснявам се да не прескочим първия двубой и да говорим за Италия. След като мине мачът в събота и ако спечелим, тогава започваме да мислим само за Италия.

-Мислите ли да отговорите на нападките по ваш адрес след напускането ви от Литекс?
-По май адрес е имало доста материали, и положителни, и отрицателни, какво имате предвид? Това не е материал, аз съм от хората, които приемат всякакви критики, но когато са в спортно-технически аспект. Другото не е журналистика, вие сте журналисти, имате право да ме критикувате като треньор, че съм слаб или добър, но другото избива или на лично отношение, или на жълта преса. Нямам намерение да се заминавам с жълтата преса и простотията, която се излива по мой адрес. Що се отнася за алкохолизма, много от вас ме познават и могат да кажат дали е така. Но не ми се занимава с тази простотия. Аз чак се срамувам, че се пишат такива неща, трябва много да се мразиш, за да напишеш такива работи./БЛИЦ