Индивидът Мъри тъй омърси физиономията на футболна България, че не виждам кой ще се намери да я поизчисти. Някои ще кажат, че кипърският футбол не е на ниско ниво, а аргументите им ще са точни като швейцарски часовник. Факт е, че местните клубове далеч по-често участват в Шампионската лига отколкото нашите „евроколоси”. И като отидат в групите, в никакъв случай не записват срамотии от сорта на 0 0 6 1:17. Но въпреки това не е ли стряскащо да падаш, и то допускайки цели четири гола, от национален състав, който в никакъв случай не е страшилище. Ние обаче не трябва да се стряскаме от Кипър, а от Станимир Стоилов и от тези, които го поставиха на горещия стол. Задните части на Мъри се оказаха неподготвени да се пекат на огъня и изгоряха като факла. Покрай тях изгоря и националният отбор на България. 

В предишни мои коментари извадих десетки грешки на човека, практикуващ „правилния” футбол. Тази вечер Мърката продължи да ни разплаква с нова порция гафове. Завалията пусна в игра защитници, които само преди два дни се запознаха в самолета. Камо ли да играят заедно в отбранителния ни вал. Имам предвид двойката централни защитници Иван Иванов и Пламен Николов. Първият „юнак” преди около месец се подстрига в стил Неманя Видич, тъй като сръбският бранител на Манчестър Юнайтед му бил любимец. Наш Ваньо е толкова Видич, колкото кметът на Долно нанагорнище е Барак Обама например. Същият Иван Иванов се сърдеше като ощипана невеста, когато не го викаха в представителния ни тим. Спретна тих бойкот, отказвайки да играе за младежите. В Кипър обаче Ванката доказа, че е постъпил правилно, когато не изяви желание да гони топката за Родината. Момъкът тъкмо изигра един точен ход, ала Мъри взе, че го привика в националния. На всичко отгоре го пусна титуляр и резултатът го видяхме.

Ако обаче Иван Иванов е виновен, Станимир Стоилов е големият грешник. И вместо да си подаде оставката, най-нагло отказа да сдаде поста. Ама защо тези над него мълчат? Защо му плащат цели 30 хиляди лева на месец за несвършена работа? Представяш ли си, народе, за какво иде реч. Мъри си прибира пачките, националите ги млатят от бой, а той продължава да си стои кротко, хванал нежно двете си ръце отпред. Наскоро Борислав Михайлов се изцепи, казвайки, че Стоилов ще е селекционер докато той е президент на БФС. Сега какво ще заявите, господин футболен бос?! След фиаското от Сърбия с 1:6 изритахте Пламен Марков, не е ли ред и на Мърко? Още повече, че миналата година ядохме пердаха от далеч по-класен отбор, а и мачът си беше приятелски. Този път хапнахме дървото от Кипър в световна квалификация. Такъв срам аз не помня някога да сме брали, след като до момента имахме само победи над средиземноморските островитяни. И ако в БФС има достойни мъже, те няма да чакат да ги измете метлата, а сами ще си тръгнат. Същият този Станимир Стоилов омърси и собственото си Аз в рамките на няколко месеца. Първо се издъни в Литекс, когато „трактористите” от БАТЕ Борисов му писаха четворка. Сега получи четворка и от Кипър. Това не е ли поредното доказателство, че Мъри не си знае треньорския урок?
РУМЕН ИЛИЕВ/БЛИЦ