Селекционерът на националния ни отбор Станимир Стоилов даде пресконференция преди контролите с Белгия и ЮАР

-Г-н Стоилов, кой ще бъде капитан след отказването на Бербатов?
-На този етап капитан е Стилиян Петров. Това е моето решение. Ще разговарям с него, но мисля, че той е като футболист и като лидер в нашия футбол е заслужил това. Не мисля, че е голяма драма кой ще бъде капитан. Трябва да говоря с него на темата общуване с медиите, което може да претърпи промяна.

-Познавате ли Белгия и ЮАР?
-Белгия познавам добре. Контролата беше уредена от 2-3 месеца и имахме възможност да разузнаем Белгия и да гледаме техни мачове. За този двубой сме добре подготвени. Контролата с ЮАР беше приключена последната седмица, изоставаме с разузнаването. Ще се опитаме на място футболистите да получат повече информация. Изключително изненадан съм от Белгия, колко много млади играчи имат в сериозни отбори.

-Готов ли сте с резервен вариант, ако Стилиян откаже?
-Не съм се замислял. Докато Бербатов го нямаше, Стилиян беше капитан. Ако има друго решение, ще го обявя. Факт е, че трябва да има комуникация между капитана и играчите и медиите. Феновете на националния ни отбор го заслужават.

-Каква е идеята на предстоящите контроли?
-Ще трябва да се опитаме по най-добрия начин да компенсираме отсъствието на Бербатов. Той беше важна фигура, около него се градеше завършващото подаване и удар. Все пак имаме млади играчи, които трябва да понесат повече отговорност. Имаме проблеми, които трябва сериозно до поработим – особено в защита, където допускаме елементарни голове от изритана топка. От контролата с Полша не бях доволен и от това, че съперникът владееше повече топката. Трябва да видя максимално всеки играч в каква форма се намира и колко мога да разчитам на него.

-Казахте, че нямате информация за ЮАР. Ще говорите ли със Стоичков?
-Нямам дискове с играта им. Естествено, че ще проведа разговор със Стоичков като видя групата за мача. Ицо може да съдейства, ако тяхната федерация ни откаже записи, да ги получим. По-актуалният ни мач е с Белгия

-Вярно ли е, че е изгодна офертата на ЮАР и затова сте я приели? Ще има ли
-Сигурно е така. Условието бе да играем с първия отбор, този който игра в квалификациите. Не знам дали ще претърпи намаление, тъй като никой не би предвидил отказването на един или друг футболист. Предложения има много и винаги, оглеждат се, започват преговори. Обикновено аз не се занимавам с тези неща. Отбор, който е над средното ниво, съм доволен.

-Каква е най-подходящата схема за контролите?
-Да ви кажа честно трудно може да гадаем за схемата и такава да бъде с Англия. Присъствието на Мартин, ако е здрав, веднага променя игровата схема. За тези мачове ще продължим да залагаме на схема 4-4-2, защото така беше и селектиран състава. Може да потърсим промяна от 4-3-3 в 4-5-1, но това ще бъде след мача с Белгия. Досега мислех, че най-много експерименти се налагаше в защита, но вече трябва да изчистим състава, да имаме основно ядро от 70-80%. След напускането на Митко трябва да пробваме нов вариант в атака. Притеснително е, че повечето ни хора не бяха титуляри в отборите си, имам предвид Рангелов и Божинов.

-Здрави ли са Велизар Димитров и Чавдар Янков, имате ли други проблеми?
-За жалост и двамата загубиха финала, което не е добре. Надявахме се до последно да спечелят. Засега нямам информация за контузени футболисти.

-Кой ще поведе нападението срещу Белгия?
-Ще започна с Божинов и Ивелин Попов в атака. Нека да видим Божинов в каква форма е. Нормално е да получи шанс. Очаквам от него много повече, от което е дал за България. При него имаше проблеми в последната година и половина, но намери място в Парма.

-Преди всеки квалификационен цикъл има среща между треньори и ръководство за уговаряне на премиите. Имало ли е такава до сега?
-На този етап въобще не сме мислели върху този проблем. Досега не сме се класирали, за да видим премиите. Ако има такава среща, ще бъде през септември, преди квалификациите. Не смятам, че е нужно да дискутираме подобно нещо. Едно класиране е по-важно като успех. Ако го направим, ще има със сигурност награди.

-Какво казахте на момчетата след отказването на Бербатов?
-Не сме още всички. Казах и миналия път, изцяло приемам решението на Митко. Тежко е за отбор, когато се отказва един от водещите футболисти, но по никакъв начин не можем да влияем върху решението му. Ще кажа на момчетата, че сега трябва да дават двойно и тройно усилия, а не отговорността да пада върху трима или четирима играчи.

-Как ще коментирате думите му, че след като спре с активната кариера, ще дойде да ни оправи футбола
-Който има желание, може да помогне. Има нужда от хора, но няма да се случи скоро, тъй като до колкото знам има договор още две или три години с Манчестър. Пожелавам му успех в Манчестър, догодина очаквам повече усмивки.

-До колко са важни резултатите в контролите и притеснявате ли се от негативен резултат?
-Не се притеснявам от негативния резултат, защото преди биехме в контролите и не се класирахме. Винаги обаче е добре един отбор да се развива с положителни резултати. По-важното е да видя някакво израстване като игрово поведение и потенциал. Неприятното е, че няма да мога да комплектовам защитата, тъй като Живко Миланов играе тази вечер, а и след това се връща за финал за купата на Румъния.

-Какъв е аргументът да върнете Георги Пеев в националния отбор?
-Наблюдавал съм го доста време. Телкийски и Мартин Петров са контузени, липсват ни външни полузащитници. Пеев е един от тези, които ще мис върши добра работа. Избирам играчите не за действията им преди три или пет години, гледам ги сега и ако ми харесат, ги взимам.

-Кой ще започне на вратата срещу Белгия?
-Смятам, че по едно полувреме ще пазят Петков и Ники Михайлов. Нека първо да знаем по колко смени ще имаме право. Моето желание е ако имаме възможност, и двамата вратари да пазят по едно полувреме.

-Може ли да очакваме скоро време друг да се откаже от националния отбор?
-Поне на този етап – не. Знам, че Стилиян след квалификациите ще спре, но това е твърде далече – през 2012-а. На този етап няма като решения. Аз лично смятам, че всеки човек има право на избор. Излишно е да навиваме или да убеждаваме Иванков или Бербатов например. Играчите които са в националния отбор имат ангажимент към децата на България, да ги виждат, да им се радват. Децата на България имат нужда от всички добри спортисти./БЛИЦ