Локомотив София приема “Ботев” (Пловдив) днес от 17:00 часа на стадион “Локомотив” в столичния квартал “Надежда”. Това е първият двубой на “червено-черните” у дома след март месец миналата година. От тогава, повече от една година, Локомотив беше принуден да чергарства заради липса на лиценз на собствения си стадион.

Един срещу друг днес се изправят Емил Велев и Станимир Стоилов. Двубоят е изключително важен и за двата отбора. Локомотив все още се бори да не изпадне, а “Ботев” гледа към Европа. “Канарчетата” загубиха от Берое с 1:2 преди два кръга, което сложи прът в колелата им към евротурнирите, така че днес грешна стъпка означава почти сигурно край на амбициите.

Станимир Стоилов и Емил Велев бяха тандем четири години в “Левски”. Мъри като старши, а Кокала като помощник треньор. След 2008 година пътищата им се разделиха. Батков уволни Стоилов, но Емил Велев остана в щаба на Вили Вуцов, а след това го наследи и като старши треньор. Стоилов и Велев имат два мача един срещу друг, и в двата печели Кокала. Като треньор на “Левски” той надвива Станимир Стоилов като наставник на Литекс с 2:0 в София и 2:1 в Ловеч.

Емил Велев ще заложи на върха на атаката на Антонио Павлов, а зад него ще действа Димитър Илиев, който се разписа в първия полуфинал за Купата на България срещу “Левски (1:3)”. Даниел Пеев и Бранимир Костадинов ще са по двата фланга, а Том и Светослав Петров ще си партнират в средата на терена. На пейката ще остане Крум Бибишков. Маркиньос е контузен, а Александър Бранеков изтърпява наказание.

Наставникът на гостите Станимир Стоилов избистри оптималния си състав в последните седмици, но срещу Локомотив няма да може да използва трима от основните си футболисти. С травма е Вандер Виейра, а Борис Галчев и Бобан Грънчаров са наказани. Вместо Вандер като титуляр ще започне Луис Педро. Той ще играе по десния фланг, а в лявата зона ще действа Тодор Неделев. Иван Цветков ще подкрепя от втора позиция изтегления напред Станислав Костов. Очаква се националът Веселин Минев да играе като централен защитник до Сивард Спрокел, а мястото му като ляв бек да заеме Марлон Перейра./БЛИЦ