Бившият селекционер на националния отбор по футбол Станимир Стоилов, който класира казахстанския Астана за участие в груповата фаза на Шампионската лига, се включи в спортно шоу „Гонг“, за да коментира ситуацията в българския футбол и представителния тим на страната. Той призова за повече работа и развитие на детско-юношеските школи и вземането на кардинално решение за футбола на клубно ниво.
 
„Бях в България. Имах възможност да гледам мача с Норвегия. Играта не ни се получи така, както ни се искаше. Това не е нищо ново. Отново започна дискусия за смяна на треньора и за футбола в България. Време е за кардинално решение за това как ще се развива футболът на клубно ниво“, сподели Стоилов.
 
„Аз имах възможност да работя с БФС. Всичко за националния отбор е осигурено перфектно. Едно предприятие, което функционира повече от добре. Бъдещето на българския футбол се гради в клубовете. Време е да се направи една стратегия за българския футбол, която да даде резултати до 2-3 години. Всеки един клуб трябва да изгради своя стратегия и да започне да се работи. Ние сме много ниско ниво във футболно отношение. В Лудогорец се работи и се прави нещо. Ако във всеки един клуб се прави нещо малко, нивото на българския футбол ще се вдигне поне малко“, допълни треньорът на Астана.
 
„Трябва да се стъпи по-здраво относно развитието на футбола. Исландия не е световна сила, но се класира за европейското първенство във Франция. Много е тежко в тези времена да се създават клубове и футбол. Трябва воля и търпение. Трябва да се хванем за малкото хубаво останало в българския футбол и да се опитаме да го развием. Проблемът е дълбок. Всички ние трябва да го решим“, обяви бившият национален селекционер.
 
„В „Левски“ преди години първо започнахме с т. нар. план, който се следваше неотлъчно, независимо от загуба или победа. Следваше се месец по месец. Всеки план се нуждае от необходимите специалисти, които да го следват. При нас всеки, който е неудобен го пращаме да тренира в школите. Така няма как да стане. Аз отдавна съм казал, че треньорите и ръководителите имат вина, но също така и шефовете. Националният отбор е гробница за треньори и за футболисти. Ние трябва да започнем да пълним стадионите. След това да имаме претенции към тези отбори“, анализира бившият треньор на „Левски“ и Литекс.
 
„Има хора, които се появяват само, когато резултатът е негативен. Много лесно е като дойде негативен резултат да критикуваш. Тези хора отдавна трябва да са аут от футбола. Хора, които ръководят футбола, имат такива нрави и затова е такъв футбол. Нека Венци Стефанов се опита да развитие някой футболист. Стигна до Чавдар Янков и Благой Георгиев. Трябва да има малко повече търпимост. Да се постави някаква цел. След загубата от Норвегия загубихме всички шансове да се класираме и трябва вече да гледаме към следващите квалификации. На мен също не ми беше приятно да слушам глупостите на Венци Стефанов,“ заяви Стоилов.
 
„Дава се власт на хора, които не зачитат нищо. Има хора, които постигат всичко с борба и с търпение. Ние 4-5 години вече държим Бербатов далече от националния отбор заради подобни изказвания. Христо Стоичков отиде в Маями заради същото. БФС в лицето на Борислав Михайлов трябва да събере всички собственици на клубове и да им каже, че трябва да започват да работят сериозно с ДЮШ. До 3-4 години всичко може да си дойде на мястото. Само с работа може да стане. Трябва да се засили работата с детско-юношеския футбол. Трябва работа, омръзна ми простотията. Малко повече позитивизъм. Трябват инвестиции в ДЮШ и стратегия за развитие“, добави Станимир Стоилов.