Треньорът на Левски Станимир Стоилов даде интервю за клубната телевизия. Той коментира течащата в момента подготовка на „сините“ в Белек (Турция), състоянието на новите бразилски попълнения Велтон и Цунами. Мъри разкри и ситуацията с възстановяващия се от контузия Георги Миланов и представянето на младите футболисти, които са на лагера с представителния тим на клуба.

„На фона на всички неща, които ни съпътстват и проблемите, които имаме, клубът се постара да имаме максимално добри условия за работа. В последните години надали сме имали по-добри условия. Движим се по план си за работа. Засега вървим без пропуски в тренировъчния процес. Футболистите се стараят. Условията, които са създадени за хранене, за почивка и за възстановяване са добри, което помага за по-лекото понасяне на подготовката,“ обясни треньорът на Левски.

„Идеята някои от играчите да бъдат тук, въпреки че са малки, е да видят начина на живот и начина на работа, как трябва изобщо да се отнасят към тренировъчния процес, към храненето, към възстановяването, към всичко. Групата не е голяма. 70% от отбора е от наши футболисти. Младите се стараят. Част от тях доближават едно прилично ниво, за да може да се конкурират донякъде с играчите от основния състав, а другата част значително изостават. Трябва да положат още усилия, за да настигнат основната група. Стараят се момчетата, но ще им трябва време и обучение. От наша страна ще трябва да ги заставим да тренират повече.“

„Това е голяма възможност за младите футболисти, а горе-долу това ще бъде и политиката на клуба. Естествено, те трябва по най-бързия начин да се опитат да се преборят да бъдат част от основния състав. Ако успеем да наложил един-двама-трима от тях, това ще бъде един значителен успех за клуба. След това ще бъде много по-лесно сглобяването на останалата част от отбора. От гледна точка на нашата стратегия и политика, с оглед това, че може да ни донесе добра финансова печалба от такива млади играчи, трябва да имаме голям брой играчи без да се притесняваме от тяхното представяне и от резултатите“, коментира Стоилов.

„Все още не може да кажем дали Георги Миланов ще го видим в игра в контролите в Турция. Той тренира индивидуално и се готви доста сериозно. Сам си поставя по-висока задача за по-бързо възстановяване. Надяваме се до края на месеца да започне по-сериозен тренировъчен процес с групата. При него ще следим състоянието му всеки ден. Важното е той да оздравее и да му върнем спортната форма, която имаше преди травмата.“

„При Цунами и Велтон има лек проблем от разликата в начина на подготовка в Бразилия и в Европа. Там още след първите дни започват да играят контроли и започват мачове в отделните щати. При нас има малко по-дълъг период с тренировки. За тях това е новост, но се стараят доста. Опитват се по-бързо да влязат в колектива. Видно е и потенциалът, който имат, но официалните мачове ще бъдат критерия за тях и ще бъде моментът, когато да даваме оценки. И двамата имат леки проблеми. Цунами пропусна една-две-три тренировки. Сега се завръща в общата група. На Велтон му трябват още два-три дни и се надявам и той да се завърне в общата група. Тренират сериозно и с голямо желание“, заяви 54-годишният специалист.

„Имахме постоянен контакт с Ноа Сонко Сундберг, който имаше здравословни проблеми и за това не взе участие в първия мач на Гамбия за Купата на Африканските нации. След приключването на турнира ще се присъедини към отбора, надявам се в добро функционално състояние.“

„Искам в първата контрола срещу Гурник (б.р. - утре от 16:00 часа) да видя добра организация в играта, динамиката, която сме постигнали с тренировъчния процес. Ще ми се играчите да държат висок ритъм на игра, да държим ситуацията под наш контрол, ние да насочваме играта, а не да я насочват случайността, противника или емоциите. На последно място е резултатът. Не повече от 16 човека ще могат да вземат участие в тази среща, така че някои ще трябва да играят по-дълго време. В първите мачове ще видим организацията и как кондиционно стоим в игрови план. Искам да видя резултатите в първенството. Левски винаги трябва да играе за победа“, завърши Станимир Стоилов.