Станимир Стоилов даде пресконференция преди дербито на първия кръг "Ботев" Пловдив - "Левски" в неделя от 18:00 часа на стадион "Христо Ботев".

"Знаем, че започваме дълъг и тежък шампионат. Тази година формулата е променена, повече мачове, повече дербита. Надявам се за краткия период за възстановяване максимално добре да изчистим най-вече психиката на играчите. За началото на шампионата състоянието ни е добро, надявам се да се представим по най-добрия начин срещу "Левски" и начин, който отива на "Ботев", заяви Стоилов.

На въпрос, как ще коментира информацията, че "Ботев" е фаворит, Мъри отговори: "Не обичам преди мачове да казваме, че единият отбор е фаворит. Това трябва да се извоюва на терена. При нас искаме прекалено бързо да се прераждаме и да правим големи скокове в развитието. "Ботев" трябва да продължи да усъвършенства своя стил на игра. Предварително е несериозно да казваме кой е фаворит, когато в България се играят такива дербита. Още миналата година ви казах, че "Ботев" не трябва да иска да прави големи скокове в развитието си. Нашето желание е едно място нагоре в класирането. Колко ще ни стигнат силите, е друг въпрос. Шампионатът е достатъчно дълъг, основните сблъсъци ще бъдат след Нова година, така че тепърва тогава ще се решава."

На въпрос, дали "канарчетата" ше се възползват от тежкото състояние в "Левски", Стоилов отговори: "Когато нашите български грандове са наранени, са много по-опасни. Предполагам, че имат достатъчно хора да подготвят мача и стратегията. Ние трябва да мислим за нашето представяне, а не това на съперника. Моята задача е да мислим за нашата игра и бързо да превключим от евровълната на "А" група."

"Ботев" е в прилично състояние, макар че е началото на шампионата и мисля, че можем да започнем на добро ниво. Винаги съм искал да има повече мачове, така че не искам да изпозвам клишето умора, много срещи и т.н. Да, ще има умора, ще има контузии, но трябва да се преодоляват. Горе-долу приключихме със селекцията, може би в следващите 2-3 години на "Ботев" ще му трябва един футболист или максимум двама, ако някой от младите не се развие, както очакваме. Колкото по-бързо окомплектоваме състава, толкова по-добре. Не съм привърженик на многото трансфери. Ако не беше контузията на Иван Цветков, може би нямаше да има три-четири трансфера", сподели още наставникът на "жълто-черните".

"За нас е придизвикателство да играем в Европа, видяхте и в първия кръг играхме добре, зарадвахме хората. Навлизаме на сто процента за Лига Европа и на 99 процента в първенството. Защото каквото и да казвам на играчите, знаят какво изпитание ги чака в четвъртък. Трябва да намерим баланса. Лошото е, ако твърде рано има умора в играчите и се наложат ротации", завърши Станимир Стоилов./БЛИЦ