Станимир Стоилов спечели шампионската титла на Казахстан с отбора си Астана. Бившият треньор на “Левски”, “Ботев” (Пд), Литекс и националния ни отбор се прибра у нас и говори пред Sport7.

“С Астана изоставахме с 8 точки от първото място. Силно казано е да съм очаквал, че ще грабнем титлата. Надявах се, но да съм очаквал или бил убеден, е трудно. Доволен съм, че целия български щаб успяхме да свършим работа. Да покажем, че можем да работим. И най-важното беше, че отборът започна да играе футбол, който се хареса на хората и нас. Оттам дойдоха добрите резултати и победите, заяви Мъри.

- Догодина, ако всичко е наред, ще се опитаме да направим нещо в Шампионска лига. Знам, че ще е много трудно, защото в 1-ия кръг ще сме непоставени. Да не кажа, че мисията е почти невъзможна. Но сме печелили много невъзможни мисии, така че сега няма да е по-различно. Естествено, че някой ден отново ще се върна в България. Аз съм българин и винаги бих работил в моята си държава, но в момента съм доволен в Казахстан. Нещата вървят добре и докато има търпимост към нас, надявам се да продължим да си вършим работата.”

Стоилов коментира и ситуацията на “Герена”. “Светлина в тунела винаги ще има за “Левски”. Най-ясно и точно го показа юбилеят. Напук на неуспехите и тъжната година, която имахме, беше най-щастливото тържество. Хората и феновете, което организираха...беше изключително благородно. Винаги виждам светлина в тунела, надявам се всичко да се реши по най-бързия и добър начин. Какъв е начинът за излизане от кризата? Важна е добрата комуникация. По наше време Тодор Батков ни беше дал пълната власт, мисля че постигнахме успехи. Оттам нататък, ако хората в клуба се огъват под неговия натиск или желание, нормално е да загубят и властта. За това е нормално да са по твърди и да влязат в конфликт с него, ако трябва, но “Левски” да успее.

Кой дърпа конците в “Левски” ли? Не знам. Това беше една от причините, поради която нямах желание да се връщам в “Левски” - заради неизвестността. Не знаеш кой командва, кой е царят, кой е падарят, както се казва. Надявам се политиците да се опитат да направят държава, а не футбола, да му помагат като намерят спонсори, фирми и да се отделя за спорт, култура, здраве и т.н. Така ще има за всички, ако политиците мислят за държавата и да помагат, а не да поставят собственото си "аз" или на близките им, заяви Стоилов.

- В началото на лятото имах разговори с “Левски”, Цветан Василев не ме пусна. Дали политиката е свързана? Мисля, че да. Една от причините беше това. Другата беше постъпка на Тодор Батков, която не мога да се правя, че не виждам.”