Селекционерът на националния ни отбор Станимир Стоилов заяви, че ще разчита изцяло на легионери за предстоящите евроквалификации. Причината е слабата форма на играчите от българския шампионат. Мъри бе в Благоевград, където стартира турнир “Аматьори срещу професионалисти”.

Според Стоилов кризата в родните грандове се отразява на националния отбор. Затова за класиране на първенството в Полша и Украйна ще заложи изцяло на футболисти, които играят извън България. Националният селекционер даде пример със Световното от САЩ, когато четирима играчи на Левски бяха титуляри в националния тим, а сега не вижда кой футболист от състава на шампионите да извика.

Първият мач на националите в борбата за Евро 2012 е на 3 септември на „Уембли” срещу Англия и в тази връзка Станимир Стоилов заяви, че ще бъде търсена контрола с британски или скандинавски отбор на 11 август. Според него и успех над Англия не е гаранция, че българският национален отбор ще победи в следващия мач четири дни по-късно Черна гора в София.

Стоилов ще бъде начело на отбор от аматьори, който ще се изправи срещу шампиона на България. Според Мъри златните медали ще спечели Литекс или Локо (София). Участниците в турнира “Аматьори срещат професионалисти” могат да бъдат и бивши професионални играчи. Всички имат възможността да се запишат до понеделник в комплекс „Езерец”, където ще се проведе и първият кръг на надпреварата. Класиралите се отбори от регионалните финали в общо 10 града ще играят голям финал за излъчване на победител. Той ще спечели голямата награда и привилегията да се изправи срещу шампиона на българското първенство. Стоилов ще помага на аматьорите със съвети, а двубоят с шампионите на страната ще бъде предаван директно по национална телевизия.

Според регламента отборите ще бъдат съставени от 5+1 състезатели, като ще има минимална такса за участие 5 лева на състезател. Тимовете ще могат да картотекират минимум 6 и максимум 12 играчи./БЛИЦ