Националният селекционер Станимир Стоилов даде своето мнение за наложителната реформа в българския футбол, както на клубно, така и на национално ниво. Мъри постави проблема с базите на първо място и заяви, че средствата са на лице, но просто трябва много работа. Той се застъпи за промяна в календара на "А" група от есен-пролет към пролет-есен, но заяви, че това може да стане едва, когато терените в България са на нужното ниво.

"Пропуснахме цели 20 години, за да направим една реформа в българския футбол. Години, в които можехме да постигнем много и да участваме на световни и европейски първенства. Тази тема е може би задънена улица. Винаги можем да копаем надолу, отстъпихме не само на национално, но и на клубно ниво. Трябва да се помисли как да тръгнем нагоре. Има играчи, които играят на високо ниво и могат да класират България на голям форум, но това едва ли ще реши проблемите. Младите футболисти вече не са толкова качествени", каза Стоилов в студиото на Ринг БГ.

“Знам, че има много изисквания към директора на спорта, най-важното нещо е финансирането на тази база за националния отбор, а самият строеж не може да започне. Преди всичко земята трябва да бъде предоставена на БФС. Най-големият проблем е липсата на собствена база. Трябва играчите от националния отбор и юношеските формации да се развиват на място, излишни харчове са това, че ходят наляво на дясно. Аз не мога да се оплача, че не ми се подсигуряват условия и контроли, но трябва още много работа. Едва ли държавата може да построи стадион в България, много е трудно частно лице да инвестира. Няма как БФС да построи голям стадион, той струва много пари”, каза още Мъри.

“Пропиляхме 16 години, защото никой не притисна управляващите да направят нещо за българския футбол. Основният проблем е как да се направи по най-бързия начин реформа и в "А" група, трябват стадиони, трябват помощни терени, за да развиваме талантите. Най-първо трябва спортна база, след това кадри в лицето на треньори и футболисти. Едва тогава ще се изравним със средно европейското ниво. В момента изоставаме с 10 години от Гърция и Турция, стига сме говорили, нека започнем да работим.

Беларус строи 2 стадиона в Минск и същевременно над 40 игрища за трениране на ДЮШ. Един модерен стадион е 200 милиона. Клубните бази трябва да са си на клубовете. Отлагаме, а това отлагане ни коства много. Най-евтиният стадион в Португалия е 279 милиона евро. Само тревата на "Герена" струва половин милион евро, ако сметнем всичко, със сигурност ще трябват много пари. Има клубове, които инвестираха в собствените си бази. В Словения непрестанно се инвестира и се прави всяка година по нещо ново, я стадион, я база. Няма как да сме като Англия и Испания, но поне като Словения мисля, че можем. Доста изоставаме ние треньорите, ние също сме длъжници, трябва да се развиваме, но за това трябват и нужните програми”, сподели още селекционерът.

"Селекционерите нямат много избор, 80% от футболистите винаги са еднакви в националния отбор. Истината е, че потенциалът е доста ограничен, за 4-5 години се наложиха 2-3 имена - Манолев, Ивелин Попов и Божинов. Мотивация има всеки професионален футболист, това не трябва да се обсъжда. Дисциплината е различна при различни треньори, но трябва да я има. Футболистите се стараят, но има в моменти, в които отборът просто не прилича на отбор. Не мога да си представя някой да накара някого да играе за България, това е най-голямата чест.

Политиката със смяната на треньорите е недалновидна. Димитър Пенев направи отбора четвърти в света, след това го класира на Европейско, където записа победа, равен и загуба. Това в никакъв случай не е лошо представяне, но все пак го смениха. Примери с чужденци ще има и в положителен и отрицателен аспект. Може и треньорите да сме виновни, сигурен съм, че рано или късно ще има чужденец за селекционер, пък дано успее. Никой не може да каже доколко виновни са треньорите. И аз, и Пламен Марков сме побеждавали по-големи треньори и сме губили от по-малки”, завърши Стоилов./БЛИЦ