Мароканският футболист Мурад Хидиуед изненадващо се появи на стадиона в Ловеч и изгледа победата на Литекс с 3:0 над Локо (Пд). Халфът, който сега играе за германския Аугсбург, носи оранжевата фланелка четири години. След Литекс Хидиуед игра и една година за ЦСКА, откъдето бе продаден в настоящия му тим. По каква работа бе Хидиуед в България и как му се видя бившия отбор? Мароканецът отговори на тези въпроси в интервю за официалния сайт на Литекс.

- Г-н Хидиуед, какво ви води към България?

- Дойдох, за да продължа срока на международния ми паспорт. Изтича след три месеца. Просто не съобразих, че в момента в България са празници. Налага се пак да дойда.

- Как ви се видя Литекс?

- Постигна хубава победа. Все пак 3:0 е сериозен резултат. Единственото лошо нещо бе, че нямаше много публика. Това е сериозен проблем за българския футбол като цяло.

- Има ли вариант да се върнете в България?

- Сега не искам да говоря по този въпрос. Имам договор с Аугсбург до края на първенството. След това предстоят преговори. Имам оферти и от други отбори. Тук е момента да ви кажа друго – в България бих играл единствено за Литекс. За никой друг.

- Настоящият треньор на Литекс смята, че вие сте един от най-добрите халфове, играли в "А" група?

- Радвам се, че е така. Това е признание за мен. Не съм работил със Станимир Стоилов, но от това, което съм чувал за него, и от това, което виждам, ми става ясно, че е сериозен треньор. Няма как да е друг след резултатите, които постигна с предишния му клуб. Дано успее и в Литекс.

- Следите ли българското първенство?

- През последната година изгледах няколко мача по сателитния канал. Да ви кажа - на моменти ми беше тъжно.

- Защо?

- Може би, българските играчи, българските отбори, имат ресурс за нещо повече. Това, което видях, не е достатъчно. България е футболна нация. По света, когато се спомене името на страната, всички се сещат първо за футбола.

- Преди няколко години клубният футбол бе доста по-силен в сравнение с настоящия момент. На какво се дължи това?

- Нямам никаква представа. Вие трябва да ми кажете. Аз съм далеч. Не мога да преценя.

- Бившите ви отбори в България се борят за трофеи – на единия предстои финал за Купата. Другият води битка за титлата?

- Литекс е фаворит срещу Пирин. Това е безспорен факт. Но в никакъв случай не трябва съперникът да бъде подценяван. Това е един мач. Един финал. Той е много различен от всяка друга среща. Що се отнася до ЦСКА, там решаващ е сблъсъка с Левски в събота. ЦСКА е шампион, ако бие в този мач. Равният също върши донякъде работа на тима. При успех на Левски, може да стане всичко.

- Как се развива кариерата ви в Аугсбург?

- До момента имам около 80 мача. Отбелязал съм 14 гола. Откакто дойдох, в клуба се смениха четири треньора. При всички бях титуляр. В момента сме по средата на класирането. На полусезона бяхме трети, на две точки от първото място. После обаче нещо стана. Загубихме доста мачове. До два месеца ще бъде готов новият стадион в Аугсбург. През новото първенство ще се борим за влизане в Първа бундеслига. /БЛИЦ