Ръководството на ЦСКА продаде в рамките на няколко седмици четирима лидери – Янис Зику, Грегъри Нелсън, Спас Делев и Мишел Платини. Обяснението на шефовете беше, че на всички са били предложени супер изгодни условия в новите им клубове. И че четиримата са достигнали тавана си на развитие на “Българска армия”. Може и така да е, но това не заличава фактите.

Четиримата футболисти бяха цялото нападение на ЦСКА през есента, от него засега остава единствено Жуниор Мораес. Зику, Нелсън, Платини и Делев реализираха 23 от общо 37 гола за “червените” през есента във всички турнири – “А” група, Купа на страната и Лига Европа. Останалите 14 попадения са дело на шестима футболисти - Жуниор Мораес, Тодор Янчев, Пламен Крачунов, Петър Стоянов, Борис Галчев и Костадин Стоянов. Тошко има 2 гола, а Коце Стоянов – 1, а двамата почти сигурно отпадат за пролетния дял на сезона заради допинг-скандала. И какво се получава. Освен единствената надежда за голове Мораес с попадения от сегашния състав могат да се похвалят Борко Галчев, Крачунов и Петър Стоянов. Едва ли именно те ще печелят мачовете на ЦСКА по пътя към титлата.

Продадените четирима офанзивни футболисти не са се разписвали само в 2 двубоя през цялата есен – при равенството 2:2 с “Ботев” (Враца) и у дома с Лудогорец (2:2), когато Мораес вкара и двете попадения.

В началото на миналата есен Димитър Борисов и останалите шефове в ЦСКА заедно с Дуци Симонович уволниха Милен Радуканов. Още тогава босът от “Титан” каза: “Махаме го, ще надграждаме”. И до ден днешен не става ясно къде надгради ЦСКА – в играта, резултатите, да не говорим за класата на новите попълнения. Никой от Борисовата градина не може да убеди, че Анисе и Присо са по-добри от Платини, Нелсън и Зику. Тримата може и да избираха мачове, в които да се влагат, но класата си личеше. Феновете са много прави, че след като обявяваш надграждане и борба за титлата, забравяш за продажби поне за един полусезон.

КОИ ВКАРАХА ГОЛОВЕТЕ ЗА ЦСКА ПРЕЗ ЕСЕНТА
13 гола Янис ЗИКУ
6 гола Жуниор МОРАЕС
5 гола Мишел ПЛАТИНИ
3 гола Спас ДЕЛЕВ
2 гола Грегъри НЕЛСЪН
2 гола Тодор ЯНЧЕВ
2 гола Пламен КРАЧУНОВ
1 гол Петър СТОЯНОВ
1 гол Борис ГАЛЧЕВ
1 гол Костадин СТОЯНОВ

*Мишел Платини има един гол в Лига Европа срещу Стяуа