Опитай късмета си с БЛИЦ ГЕЙМ!

Футболният съдия Иван Кирилов от Варна беше забъркан в грандиозен скандал от бившия играч на Славия Николай Божов. Нападателят изпрати писмо до БЛИЦ, с което бързо разбуни духовете в родния футбол. Едно от разкритията на опитния играч е, че треньорът на "белите" Мартин Кушев е дал подкуп от 6000 лева на съдията Иван Кирилов на полувремето на мача с Калиакра, за да може Божов и съотборниците му да обърнат резултата. Двубоят завърши 2:1 за "белите".  На следващия ден наставникът поискал футболистите да му възстановят сумата, но Венци Стефанов не трябвало да научава за случилото се в Каварна. БЛИЦ успя да открие Кирилов, който заяви, че твърденията на Божов нямат нищо общо с истината. Варненският арбитър дори заяви, че вече се е чул по телефона с нападателя и му е казал, че ще го съди.

- Предполагам сте прочели скандалните разкрития на Николай Божов, как ще ги коментирате, още повече, че се замесва вашето име?
- Да, прочетох писмото му до вас и останах много изненадан. Написаното за мен са долни инсинуации, пълна лъжа. Аз дори не познавам Кушев, а Божов твърди, че съм взел 6000 лева на полувремето.

- Потърсихте ли контакт с Николай Божов?

- Обадих му се вече, чухме се по телефона. Но хубаво беше първо той да ми звънне, преди да тръгне да пише тези неща. Каза ми, че няма нищо против мен. Просто така чул в съблекалнята, така го написал. Но най-лошото е, че в цялата ситуация аз съм наклепан, защото се замесва името ми. Правова държава сме, има си органи, които ще алармирам. Но преди това ще се съветвам с адвокат. Аз и на Божов му казах, че искам да изчистя името си и ще го съдя.

- Твърдите, че не сте получили 6000 лева на полувремето, Божов обаче казва обратното...
- Той ми каза, че така чул в съблекалнята им и заради това го написал в писмото. Никакви пари не съм вземал. Съвестта ми е чиста!

- Разговаряхте ли вече с шефа си Костадин Костадинов?
- Чухме се. И той е много изненадан, защото ме познава и знае какъв човек съм. Има ми доверие. Предполагам, че Съдийската комисия ще излезе с някакво становище. Новият синдикат към КТ Подкрепа също ще ми съдейства. Тези обвинения на Божов са много сериозни и аз искам да докажа, че съм чист. Не може всеки да казва каквото му дойде на ум. Разбирам го, че има конфликт с Кушев, но не трябва да замесва трети човек. Имам семейство, момченцето ми е на 10 годинки, момиченцето на 2. Жена ми е пред нервна криза заради случилото се. Имам бизнеспартньори и не искам името ми да е опетнено. Ще се обърна към компетентните органи и ще си търся разрешаването на нараненото лично пространство.

- Какво ви каза Божов като му се обадихте?
- Вика ми "виж какво, Ванка, не искам да те замесвам, но така чух в съблекалнята". Ясно е, че той си има проблеми с Кушев, но трябва да си ги разрешават помежду си. Не е това начинът да напада, в случая мен. Днес съм аз, утре ще е друг колега. Но такива като него, след като решават да правят разкрития, нека първо се замислят. А и нека да излязат 4-5 човека от Славия и да ги кажат тези неща, а не само от него да ги чуваме. Той е трябвало да ми се обади преди да напише писмото.

- Имали ли сте пререкания с него на терена?
- Не, и по други мачове сме се засичали. Никакви проблеми не съм имал с Божов. Дори преди 3-4 години играхме футбол на малки вратички. Засякохме се на едно турнирче в Мездра. Аз дори бях със сина ми, който тогава беше още по-малък. Той дори сега като разбра в какви неща ме замесва Божов и ме пита: "тате, този чичко нали го познаваш, защо ти прави проблеми, наистина ли той е говорил тези неща за теб". И се чудя какво да му кажа на малкия. Той още не разбира, как да му обяснявам, че твърденията на Божов са долни инсинуации. Това са безпочвени обвинения.

- Някога предлаган ли ви е подкуп?
- Вече шеста година съм в съдийството. Никога досега не съм бил атакуван, нищо не ми е предлагано. Нито пък от Съдийската комисия са ми оказвали натиск. Аз съм бивш футболист, вече шеста година съм в съдийството. Има футболисти, които играят в момента, а преди това са ритали заедно с мен. Президенти, треньори. Те знаят какъв човек съм. Винаги съм отсъждал това, което виждам. Нито клуб, нито човек... никой не ме е търсил за каквото и да е било.

- Познавате ли Мартин Кушев?
- Не го познавам - нито него, нито Венци. Кушев си спомням, че го засякох на един мач, на който бях четвърти съдия. Сега в Каварна отново му бях рефер. По време на мача нямаше никакви реакции от негова страна, нито ме е нападал. Стоеше си кротко край пейката. Венци пък никога не съм го виждал на живо.

- Споменахте за бизнеспартньори, с какво се занимавате извън съдийството?
- Имам фирма за озеленяване, както и школа за детско-юношески футбол. Казва се "Делфините". Трета година я имам школата, много деца тренират при нас.
ПЛАМЕН СЛАВОВ/БЛИЦ