Собственикът на Пирин (Благоевград) Емил Наков даде интервю пред агенция БЛИЦ. “Орлетата” вчера победиха Монтана с 3:0 и продължават борбата си за оцеляване в елита. Ето какво каза Наков по наболели въпроси, свързани с Пирин, БФС и войната на “малките клубове”:

-Г-н Наков, Пирин победи Монтана с 3:0, доволен ли сте?
-Защо търсите мен, внимание заслужават треньорите и футболистите. Доволен съм, разбира се, но и трябва да призная, че късметът ни покри в определени моменти.

-Ще останете ли в “А” група?
-Това е основната ни задача. Това е първото и най-важно нещо, върху което мислим и за което работим. Затова дойдох тук в Благоевград, да помогна с каквото мога. Имаме добър състав и заслужаваме да останем.

-Спряха ли да ви “режат” съдиите след атаката на “малките клубове”?
-Не искам да коментирам реферите, ще го направим след края на сезона. Тогава ще видите какво ще се случи.

-Кажете нещо повече, ще има ли нови атаки срещу БФС?
-Виждате, че съдийските безобразия продължават. Вчера този шуменският интелект (б.р. – има предвид реферът Станислав Тодоров) пак е станал за смях в Етрополе. Аз не мога да разбера кой го набеди, че става за съдия. Той в “Б” група не може да свири, а го изкараха един от най-добрите български съдии. Да взима мотиката и да копае картофи, ама то и затова трябва малко мислене.

-Борите се няколко отбора за оставане в “А” група. Сливен е един от тях. Очаквате ли да помагат на отбора на Йордан Лечков?
-Мога само да кажа, че ако имаше истински Арбитражен съд в България, отдавна Сливен трябваше да бъде зачеркнат. Защото има решение от октомври месец миналата година клубът да не картотекира нови футболисти. Правете си сами сметка какво става.

-Поведохте жестока атака срещу БФС и Борислав Михайлов.
(прекъсва ме). Чакай малко. Атаката не е срещу Боби Михайлов, все пак той е член на Изпълкома на УЕФА. Това е достатъчно голямо признание за работата му. Нашата война е срещу безобразието в комисиите на БФС, там нещата не са добре и затова нищо не върви. Част от служителите са добре познатите ни екскурзианти, возят се по чартърите с националния отбор навсякъде. Има такива, които работят на по две-три длъжности. Други седят от сто години и са вечни, чувстват се безнаказани. Чудя се, ако един ден нещо стане и Весо Маркович си вземе отпуска, кой ще картотекира футболистите, кой ще им оправя бакиите на БФС. Не може така да се продължава. Тези хорица често пъти се превръщат в изтривалки, навеждат се без никой да ги кара, услужливи са и си запазват постчетата.

-Искате смяна на съдийската комисия. Борислав Михайлов обаче заяви, че е правил 5 смени и няма кой да назначи.
-Така е, в случая е прав. Но преди няколко дни каза и нещо друго. Заяви, че мисли за чужденец, който да отговаря за съдийството в България. Както е в Украйна, Турция и други страни. Това означава, че мисли за промяна, нещо да бъде направено, за да спрат съдийските гафове.

-Какво става с приходите от ТВ правата?
-Там също е една каша, бавят се, какво да става. Ние обаче ще продължаваме да отстояваме нашата позиция. Съвсем скоро време ще има още срещи. Не си мислете, че ето, били сме един мач и сме се успокоили. Няма такова нещо. Докато не видим промяна в комисиите на БФС, няма да оставим нещата така.
СТЕФАН РАЛЧЕВ/БЛИЦ