22-годишният футболист на Етър Йоан Пивати направи успешен дебют за националния отбор на Мартиника в турнира за Купата на Карибите, съобщава sport-vt. Нападателят бе за пръв път призован в тима, който представлява френския отвъдморски департамент и е клон на Френската футболна федерация, но има статут на национален отбор.

Мартиника, който преди това бе спечелил първото място в своята група, участва от 23 до 28 октомври във втория решаващ тур на квалификациите, който се проведе в Гваделупа и събра 4 отбора - Мартиника, Пуерто Рико, Доминиканска република и Гваделупа.

Пивати дебютира в първия мач срещу Пуерто Рико, спечелен от неговия тим с 2:1, като започна титуляр и бе сменен в 75-ата минута. Във втората среща отборът му завърши 1:1 с Доминикана, а етърецът остана резерва. В третия - решаващ мач Пивати игра 90 минути, а Мартиника завърши наравно 3:3 с Гваделупа. Интересното бе, че за домакините пък игра друг доскорошен състeзател на Етър - халфът Грегъри Жандре, който записа три пълни мача и има вече 21 мача и 7 гола за Гваделупа.

За финалите от групата се класираха първите два тима (Доминикана със 7 точки и Мартиника с 5), докато Гваделупа остана с 4, а Пуерто Рико с 0 т. Във финалния тур по право участват шампионът Ямайка и домакинът Антигуа и Барбуда, както и още 4 тима от другите две групи - общо 8 финалисти.

Точно в този регион и по това време възникна ураганът Санди, който взе 66 жертви и отмени стотици полети. Надеждите са Йоан Пивати да се прибере днес и да бъде на линия за предстоящите мачове на „виолетовите” с Миньор и Лудогорец.