Юношеските ни национали до 17 години имат изключително тежко препятствие още на старта на Европейското, на което България е домакин. В 19:00 часа избраниците на селекционера Александър Димитров се изправят срещу Хърватия в първата си среща от Група "А".

"Трикольорите" ще се радват на мощна подкрепа от трибуните под Аязмото, където се очаква да присъстват близо 10 000 зрители, предимно ученици. В Стара Загора цари еуфория и от факта, че на мача пристига Стилиян Петров.
____________.jpg
Скъпият гост се прибра в понеделник в България след повече от 3 години на Острова, където водеше тежка битка с левкемията. Стенли прие да бъде посланик на Евро 2015. Рекордьорът с най-много мачове за националния отбор ще се срещне с феновете два часа преди двубоя с хърватите, като заедно с Мартин Петров ще раздават автографи на своите почитатели. Президентът на БФС и член на Изпълкома на УЕФА Борислав Михайлов пък ще награди Стан за членството му в "Клуб 100". Сърцатият халф най-после ще получи полагащите му се от УЕФА плакет и стилна шапка.

На откриването на Европейското ще присъстват още премиерът Бойко Борисов и министърът на младежта и спорта Красен Кралев. Редица евопейски клубове също ще имат представители под Аязмото, където ще следят на живо изявите на новите футболни таланти.

Шампионатът ще продължи до 22 май, а градовете-домакини са Стара Загора, Бургас, Созопол и Сливен. Това е най-престижният футболен форум, на който страната ни е домакин от повече от половин век насам. За последно България е организирала европейското за юноши до 18 години през 1959-а, когато печелим титлата след победа над Италия на финала. Той се играе пред 50 хиляди зрители на "Васил Левски", а единственото попадение вкарва нападателят на ЦСКА Антон Кръстев, който се разписва в 22-ата минута след центриране на легендарния Никола Котков. Част от онази талантлива генерация са и други митични фигури като Георги Соколов, Добромир Жечев и Димитър Якимов. Соколето е избран за най-добър играч на турнира.

Точно 10 години след като печели първата си титла при юношите, България грабва за втори път златните медали. Домакин на турнира през 1969 г. е Източна Германия, като нашите отново са безмилостни в груповата фаза, и то срещу впечатляващи съперници. Тимът ни, воден от покойната легенда на "Левски" Димитър Дойчинов, побеждава последователно Западна Германия (1:0), Испания (3:1) и Франция (3:1). На полуфинала в Дрезден "трикольорите" се саморазправят с 3:0 и със СССР. В мача за трофея България се изправя срещу домакина ГДР в Лайпциг и след редовното време и продълженията двубоят завършва при равенство 1:1. По това време дузпите все още не са въведени в турнирите на ФИФА и УЕФА (това се случва година по-късно - през 1970-а). Затова се налага съдията да определи шампиона чрез хвърляне на монета. Съдбата ни се усмихва и купата е в ръцете на капитана Павел Панов, който е и едно от големите открития на първенството. Легендарният Панов и сега има намеса. Той е плътно до отбора на Александър Димитров и постоянно помага с ценни съвети. 

Пет години след триумфа в Източна Германия юношеският национален отбор на България оформя своя своеобразен требъл, ликувайки с евротитлата при юношите за трети път в историята. Селекционер на състава през 1974 г. вече е Цветан Илчев, а в тима са изгряващите звезди Спас Джевизов, Цецо Йончев и Ради Здравков. Турнирът се провежда в Швеция, като този път за разлика от предишните два случая "трикольорите" са в далеч по-лесна група, но допускат изненадващо равенство. То идва срещу Уелс (0:0), но след победи срещу Люксембург (2:1) и Дания (3:2) нашите отново оглавяват потока. В полуфинала и финала България надиграва с по 1:0 съответно Шотландия и Югославия. Последният двубой се провежда в Малмьо и в него главен герой става Красимир Манолов, автор на победното попадение.

______.jpg

За Евро 2015 форматът беше променен и вече участват 16 отбора, а не 8, както в последните издания. Нашият състав се класира като домакин, без да играе в квалификациите. Именно това накара селекционерът на Хърватия Дарио Башич да заяви, че не познава достатъчно добре българския тим. Треньорът на "шахматистите" е най-младият сред колегите си на Европейското - едва на 29 години. Башич разчита предимно на юноши от Динамо (Загреб) - 11 от 18-те, които са в групата за Евро 2015. Съперникът ни има двама легионери - защитникът Мартин Ерлич от Парма и Дино Халилович, който през миналата година последва брат си Ален (набор 1997) в Барселона. При хърватите личи още един родственик на звезда - Давор Ловрен, по-малкият брат на Деян Ловрен от Ливърпул.

"България не игра в квалификациите, което не ни позволи да получим нужната информация. Те имаха приятелски срещи, но има разлика между контроли и квалификационни мачове. Според информацията, която сме събрали, сме изготвили стратегия и се надявам моите момчета да изиграят добър мач и да постигнем добър резултат", коментира Башич преди мача.

Хърватският тим газеше наред в квалификациите, а головата му разлика беше впечатляваща - 18:2.

Момчетата на Александър Димитров изиграха няколко проверки, като за кратък период се оформи гръбнака на българския състав. Основни футболисти в селекцията на Димитров са Матео Стаматов - единственият легионер (играе в Еспаньол), Валентин Йосков, Алекс Боримиров, Асен Чандъров, Георги Янев и Тонислав Йорданов. Последният нижеше гол след гол за Литекс в Елитната юношеска група до 17 години. Да се надяваме тази вечер "трикольорите" да блеснат срещу коравия хърватски тим и да доставят радост на феновете в България.

Вторият мач на Лъвчетата е в събота от 15:00 часа в Бургас - срещу Испания.


BulgariaБЪЛГАРИЯ - ХЪРВАТИЯCroatia

Днес от 19:00 часа
Стара Загора, стадион "Берое"
Съдия: Павел Рачковски (Полша)
Пряко по БНТ HD

Вероятни състави

България: Димитър Шейтанов, Димитър Савов, Кристиян Славов, Петко Христов, Матео Стаматов, Георги Янев, Асен Чандъров, Алекс Боримиров, Георги Русев, Тонислав Йорданов, Валентин Йосков
Треньор: Александър Димитров

Хърватия: Адриан Семпер, Борна Соса, Матей Худечек, Винко Солдо, Мартин Ерлич, Йосип Брекало, Невен Дурашек, Давор Ловрен, Никола Моро, Матко Бабич, Карло Мажич
Треньор: Дарио Башич

Следете с БЛИЦ: Евро 2015 за юноши до 17 години