АНКЕТА: Как ще завърши мачът с Холандия?

Националният отбор по футбол гостува днес от 19:00 часа на Холандия в среща от група "А" на световните квалификации. Двубоят е от изключително значение и за двата тима, тъй като може да се окаже ключов за шансовете им за класиране на Мондиал 2018.

Към настоящия момент "лъвовете" заемат 3-о място във временното класиране с актив от 12 точки. "Лалетата" от своя страна са 4-и с 10. Лидер е Франция с 16, пред Швеция с 13. Останалите два тима в групата - Беларус и Люксембург, са съответно с 5 и 4 точки. В последните си две срещи България приема Франция на 7 октомври и гостува на Люксембург на 10 октомври.

В срещата на "Амстердам Арена" домакините влизат като абсолютен фаворит. След тежкото поражение преди дни от Франция с 0:4, играчите на Дик Адвокаат са решени да се реваншират на феновете и да ги зарадват с победа. Евентуалният успех пък ще запази шансовете на Холандия за класиране на Световното.

Ситуацията в българския лагер е малко по-различна. Настроението в редиците на "лъвовете" е приповдигнато след историческия успех с 3:2 над Швеция на "Васил Левски". Момчетата на Петър Хубчев са наясно, че мнозина ги определят като аутсайдери срещу Холандия и именно от това смятат да се възползват. Вчера селекционерът гласно обяви, че напрежение в неговия отбор няма, тъй като никой не е поставил за цел пред България класиране на форума в Русия.

Проблемите за домакините са свързани с отсъствието на Кевин Строотман и Робин ван Перси. Първият е наказан, докато вторият страда от травма. 

Що се отнася до България, големият липсващ ще е Божидар Чорбаджийки, който пропуска двубоят в Амстердам заради натрупани жълти картони. Очаква се в негово отсъствие в центъра на отбраната до Васил Божиков да застана Георги Терзиев.
 

Резултат с изображениеХОЛАНДИЯ - БЪЛГАРИЯ
от 19:00 часа по БНТ и БНТ HD
Амстердам, "Амстердам Арена"
Съдия: Атанасиос Сидиропулос (Гърция)

Вероятни състави:

Холандия:
 Силесен, Фосу-Менса, Де Фрай, Худ, Блинд, Вайналдум, Ван Хинкел, Вилхена, Робен, Янсен, Промес 
Селекционер: Дик Адвокаат

България: Пламен Илиев, Страхил Попов, Васил Божиков, Георги Терзиев, Петър Занев, Симеон Славчев, Георги Костадинов, Станислав Манолев, Ивелин Попов, Георги Миланов, Андрей Гълъбинов
Селекционер: Петър Хубчев

Баланс между двата отбора: 11 мача, 4 победи за Холандия, 2 равенства, 5 победи за България - г.р. 17:16

Любопитни факти:
* За първи път двата отбора се среща през 1959 година, когато "лъвовете" печелят с 3:2 на "Васил Левски".
* В 11-те мача между двата отбора са отсъдени 3 дузпи за България, които са реализирани от Ив. Колев, Хр. Бонев и Ив. Попов. За Холандия са отсъдени 2 наказателни удара, но в 1 мач - на световните финали във ФРГ, когато "лалетата" бият с 4:1.
* За първи път Холандия побеждава България на 3 април 1960 година на Олимпийския стадион в Амстердам с 4:2. Срещата е приятелска.
* Първото равенство между двата тима е на 22 октомври 1969 година във Фейeнорд, когато двата тима правят 1:1. Двубоят е от квалификациите за световно първeнство. 
* От всички 11 мача между двата тима 1 е от световни финали, 3 от световни квалификации, 2 от европейски квалификации и 5 приятелски мача.

НАШАТА КВАЛИФИКАЦИОННА ГРУПА ЗА МОНДИАЛ 2018
ВСИЧКИ ГРУПИ В БИТКАТА ЗА СВЕТОВНОТО В РУСИЯ​