БФС изработи новата формула за провеждане на елитната ни дивизия по футбол. Новият сезон започва на 30 юли, а шампионатът ще се казва Първа професионални лига. В нея ще участват 14 отбора. Наред с казуса около ЦСКА и други отбори сякаш новата система на провеждане на първенството не бе разчетена достатъчно добре.

Нашата формула, по която ще се играе в Първа професионална лига, едва ли е прилагана някъде по света. Ще има всякакви кръстосвания, баражи и класирания. Ето хронологично как ще протече новият сезон. Напрегнете се, наистина ви очаква нещо напълно непознато...

1.Редовен сезон - 26 мача

2.Следва разделяне на първа шестица и втора осмица

3.В първата шестица отборите ще играят плейофи по два пъти помежду си, т.е. ще има още 10 кръга

4.Втората осмица се разделя на две групи от по четири отбора

4.1.В едната група от четири отбора влизат 7-ият, 9-ият, 11-ият и 13-ият

4.2.В другата група от четири отбора влизат 8-ият, 10-ият, 12-ият и 14-ият

4.3.В тези две групи от по четири отбора - тимовете, играят по два пъти помежду си, т.е. по 6 мача

5.ПЪРВИЯТ и ВТОРИЯТ отбор от едната мини група с 4 отбора играят срещу ПЪРВИЯ и ВТОРИЯ от другата мини група в два мача на разменено гостуване (първият от едната група срещу втория от другата и вторият от едната срещу първия от другата група)

5.1.Победителите се срещат помежду си в два мача на разменено гостуване. ПОБЕДИТЕЛЯТ получава право да играе с ПОСЛЕДНИЯ отбор от първата шестица, който е получил право да играе в евротурнирите (например 3-ият или 4-ият в горната шестица). Отборът от долната група приема противника от горната шестица на собствен терен в един мач и ПОБЕДИТЕЛЯТ ще играе в евротурнирите.

6.Завършилите на ТРЕТО и ЧЕТВЪРТО място в двете долни групи от по 4 отбора също играят помежду си на кръст (в два мача). Третият от едната група срещу четвъртия от другата и четвъртият от едната група срещу третия от другата.

6.1.Победителите от тези два мача между третите и четвъртите отбори играят нови два мача помежду си. КРАЙНИЯТ ПОБЕДИТЕЛ запазва мястото си в елита. ЗАГУБИЛИЯТ играе бараж срещу третия от Втора лига.

6.2.Загубилите двата мача между третите и четвъртите отбори от двете групи от по четири тима играят нови два мача помежду си. ЗАГУБИЛИЯТ изпада директно във Втора професионална лига (досегашната "Б" група). ПОБЕДИТЕЛЯТ ще играе бараж срещу втория от Втора професионална лига.

7.Един отбор изпада директно от елита, а два играят бараж срещу втория и третия от Втора професионална лига.