Футболистите на Пирин (Гоце Делчев) и фенклубът на неврокопчани отвърнаха на обявената война от страна на шефа на благоевградските ултраси от „Пирин SS“ Константин Капчин. В средата на миналата седмица той обяви, че заедно с колегите си от фенклуба в областния център ще премират със 100 кенчета бира запалянковците на „Ботев“ (Враца), ако за сметка на тях неврокопчани отпаднат от "А" група.

„Поздрави на господин Капчин, който явно като много наши зложелатели сега сигурно се дави в злобата си, както личи от поведението му. За да прекара горчилката и отровата, които са напълнили устата му, за да се успокои сме му приготвили на него 100 бири от марка с името на нашата Пирин планина. Защото сме по-щедри му изпращаме още една бира, но „Загорка“, за да хване дикиш. Трябва само да каже дали да му ги изпратим по пощата или по друг начин да ги доставим. Има обаче и друга възможност да си получи бирите. Може да му ги дадем на място в Гоце Делчев, където го каним на наши разноски, които поемаме напълно да дойде в града и да разбере какво е истински македонски дух, истинско гостоприемство и да гледа все пак мач от „А“ група, а не от „В“ и да се радва на спечеленото дерби за бронза в трета дивизия", коментира от името на фенове и футболисти на Пирин (Гоце Делчев) капитанът Петър Лазаров.

"Що се отнася до делението на отбори и отборчета, кой играе на село и кой не? Защо е нужно да коментираме на кой отбор според спомените на по-възрастните, преди 1989 г. по нареждане на окръжния комитет на БКП, начело с един бивш кмет на Благоевград след промените, е наредено да загуби в мача помежду им, за да се класира в „А“ група клубът от най-големия град в окръга? Става дума за съименници с името на Пирин планина, но този от окръжния център до 70-те години на 20-и век е носил името на великия „Ботев“. Защо е нужно да коментираме кой е имал своето лично участие в загробването на футбола в Благоевград, пък се пише за патриот? Смятаме, че ние от югозапада трябва да се подкрепяме, а не да тънем в комплексарщини и злоба. Вярно е, че сме от ГРАДА, но с главна буква. Ние сме горди, че представяме не само Гоце Делчев, но и целия Югозападен регион в „А“ група“, каза още Лазаров.

Практически с това неврокопчани отвърнаха на нападките на благоевградчани, които е известно, че постоянно си съперничат с града до южната ни граница. От там пък не забравят да им напомнят своите по-големи постижения в дадени области. Това важи и за феновете като както гоцеделчевските, така благоевградските от по-възрастното поколоения припомнят как по партийна линия неврокопчани е трябвало да работят за Пирин (Благоевград), който до 70-те години на века е носил името "Ботев". Един от най-фрапантните случаи, за които се говори е през 80-те, когато лично по заръка и персонално наблюдение на тогавашния първи на БКП Лазар Причкапов в региона отборът от Гоце Делчев поляга на отбора от окръжния град и му отваря вратите към "А" група.