Помните ли Николай Попов? Скандалният бизнесмен беше президент на Локомотив (Пловдив), наричаха го Мартеницата, а по ирония на съдбата го  убиват зверски навръх 1 март. Това се случи точно преди 13 години – през 2005-а.

Босът е пребит жестоко и разстрелян пред дома си в столичния кв. Овча купел около 21,30 часа, след като току-що се е прибрал от родния си град Пловдив. Убиецът, разбира се, бяга и до днес не е разкрит. Минаващи наблизо хора виждат какво се е случило и звънят на „Бърза помощ”. Линейката пристига светкавично и Попов е откаран в „Пирогов”, където  умира, без да дойде в съзнание.

Същата сутрин на 1 март Мартеницата отива в Пловдив, където се гледа дело срещу него за присвояване на 3 млн. стари лева от бивш вицепрезидент на БФС и бизнесмените Коста Хаджиев и Благой Хаджиев.

Късно вечерта се прибира в София, а  килърът го чакал в тъмното до кооперацията, където живеел. Преди да го убие, той го бил жестоко в главата с дръжката на пистолета. После прострелва капачките на коленете му и го гърми няколко пъти в главата.

Заради тази жестокост криминалистите смятат, че преди да бъде екзекутиран, Попов е бил притискан да даде някаква информация.

Първоначално полицията работи по няколко версии. Първата е дългове. Втората е, че Попов е дал голям заем на известен подземен бос. Третата е наркотрафик и контрабанда през границата. И по трите версии обаче полицията стига до задънена улица.

Николай Попов-Мартеницата ще остане с три неща в историята на футбола.
1. Той е най-младият президент на Локомотив (Пловдив) - заема поста  едва 23-годишен.
2. Той е първият разстрелян бос на отбора преди Георги Илиев и Александър Тасев.
3. Попов е първият шеф на футболния клуб, влязъл в затвора, макар и за кратко.

Става президент на Пловдивското Юве през 1994 година, заменяйки Николай Гигов. Издържа клуба заедно с двамата си авери Георги Калапатиров-Жоро Италианеца и Петър Петров-Пешо Патерицата.

Остава начело на Локото до април 1996 година, когато на неговото място идва Спас Гърневски.

По време на своето управление Мартеницата се прочува със заседанията, които провежда в следствения арест. През това време Локомотив на практика се управлява от неговия първи братовчед Любомир Бакърджиев, който официално е вицепрезидент на клуба. Преди всяко по-важно решение обаче Бакърджиев и останалите членове на Управителния съвет не пропускат да се консултират със своя шеф, като го посещават в ареста.

Докато е зад решетките, футболният бос продава мерцедеса си и с парите изплаща част от траншовете и заплатите на играчите. Бакърджиев лично им носи сумите. Седмица след излизането си на свобода Попов назначава за треньор легендата на вечния съперник Ботев Динко Дерменджиев-Чико.