Бившият български национал Георги Пеев даде интервю пред руското списание „Футбол“, в което говори за преживяванията си със селекционера на представителния отбор на Русия Станислав Черчесов. Двамата работеха съвместно в Амкар (Перм).

„Изключителен треньор! Черчесов разнищваше всяко едно нещо до последния детайл. Така всеки знаеше какво трябва да върши на терена, за какво отговаря, къде са се движи, кога да започне придвижването си, как да поема топката и т.н. Всичко това внимателно се обиграваше на тренировките, а след това се възпроизвеждаше в мачовете. Много прилича по подхода си на легендарния украински специалист Валерий Лобановски“, коментира Пеев.

„Черчесов обича играта по фланговете. Той има собствени принципи за атакуващия футбол. Имаше пълно доверие на своите асистенти и не се бъркаше в работата на кондиционните треньори, като внимателно слушаше докладите им за състоянието на всеки един игра. По същия начин вярваше и на Ромашченко, който отговаряше за тактиката. Черчесов сам взимаше решенията, но те бяха базирани на събраната преди това информация. Аз лично бях изненадан, че той дълго време нямаше успехи начело на националния отбор. В най-важния момент, на световното първенство, моите думи получиха потвърждение. Преди това на всички говорех колко добър треньор е Станислав Черчесов, но никой не ми вярваше“, допълни бившият халф.

„Нямаше конфликт между нас. Мисля, че в един момент той не ме разбра, тъй като нямах претенции към методите му по време на тренировка. Той имаше практиката във всеки отбор, където отиде да освобождава лидерите, за да може всички да слушат само него. Така беше в Спартак, където махна Титов и Калиниченко. След това и в други отбори. В Амкар се опита да постъпи по същия начин с мен и Захари Сираков. Работата е там, че на мен ми харесваше да работя с Черчесов. Исках Амкар да прогресира и под неговото ръководство играехме футбол, а не се лутахме по терена. Исках да работя с него“, заяви 39-годишният бивш юноша на Локо (София).

„За съжаление на една тренировка, ние със Захари Сираков явно не сме го погледнали както му харесва. Вероятно му е трябвал повод, но той реши да не се церемони с нас. След седмица се успокои и ни извика на среща. Ние не искахме да ходим другаде. Той видя, че нямаме нищо против него. Всичко си дойде на местата и аз направих вероятно най-добрия сезон в кариерата си именно под ръководството на Станислав Черчесов“, завърши Георги Пеев.