Елитният ни футболен рефер Радан Мирянов замина з Англия преди няколко дни. Варненецът обаче не е на Острова да свири мачове, а за участие в курс за обучение на инструктори. Освен действащ съдия, Мирянов е и един от четиримата методисти на Съдийската комисия на БФС и в момента кара втората степен на курса, която е за обучение на арбитри от професионалния футбол.
http://sportdnes.bg/uploads/radan02_400.jpg
Преди няколко години той завърши успешно първата степен, която е за обучение на млади рефери. От 20 години курсът за инструктори се провежда в градчето Ставертон, близо до Бирмингам.

Мирянов замина за Англия с помощта на Зоналния съвет на БФС-Варна, който финансира пътуването и участието му в курса, пише bgreferee. На Острова българският съдия вече получи възможността да изнесе една презентация на тема "Подготовка преди мач". Досега у нас само двама души са завършили и двете нива на курса за обучение на инструктори в Ставертон – бившите рефери Ичко Лозев и Детелин Баялцалиев, който сега е главен методист на Съдийската комисия на БФС.

В края на май Мирянов заедно с Баялцалиев бяха поканени на семинар на УЕФА за инструктори по програмата RAP (Refereeing Assistance Programme) в Дюселдорф (Германия).

снимка: sportdnes.bg