Столичният футболен клуб Септември излезе с открито писмо, в което разкри, че е жертва на грозна схема за измама, с която от известно време неправомерно се използва името на отбора.

От клуба алармираха, че деца и родители са били вкарани в заблуда от няколко клуба, представящи се за част от структурата на ДЮШ на Септември, утвърдила се през годините като люпилня на футболни таланти.

Winbet - най-голямото разнообразие от пазари! (18+)

Ето цялото писмо на клуба:

"Скъпи приятели, деца, родители, спортни деятели, медии и любители на българският футбол, през 2015 година, закупувайки мажоритарният пакет акции на клуба положихме изключително големи усилия да го върнем там, където му е мястото – сред професионалните футболни клубове и на върха в изграждането на талантливи млади футболисти. Не ни беше лесно, но с подкрепата на нашите собственици, сплотен екип и в комбинация с желанието ни за работа и вярата в българските деца, академията на ПФК Септември София се превърна в добре познатата люпилня на таланти от миналото. Годините преди 2015-та, под ръководството на "старци разбойници" (ед.ч.), клуба живуркаше и се задоволяваше да бъде на дъното на футболната йерархия, нещо, което няма да коментираме, защото миналото си е минало, а настоящето и бъдещето са важните елементи в развитието на ДЮФ (детско-юношеския футбол) у нас", се казва в съобщението.

В ранните години на съвместната работа Септември (София) беше един клуб с Ботев 57 и Олимпиец, но тези отношения са приключили преди близо година. В последствие последните два клуба бяха изключени като членове на БФС заради участие в нерегламентирани прояви. Единият от тях обаче за да поднови дейността си, е трябвало да бъде пререгистриран. И това става под името Септември София 57, което до голяма степен съвпада с ПФК Септември (София).

"През последната една година, ние от ПФК Септември София запазихме мълчание относно процесите в реорганизацията на футболните академии под шапката на клуба. Старата българска поговорка "подаваш му пръст, пък то ти отхапва ръката" важи в пълна сила за това, което доведе до причините ПФК Септември София да преустанови своите отношения с клубовете ФК Ботев 57 и ФК Олимпиец, които бяха изключени и като членове на Български футболен съюз, рискувайки участието на стотици деца в първенствата от системата на БФС. 

Мълчахме, че участват на знайни и незнайни турнири, използвайки нашето име и уронвайки престижа и авторитета на клуба, за който се грижим като малко дете, защото освен добри футболисти на терена, наша задача е да изградим и достойни личности извън него.

В тази връзка, наближавайки новият сезон 2022/2023 година, искаме да информираме всички Вас, че ЕДИНСТВЕНИ в структурата на детско – юношеската школа на ПФК Септември София са следните академии:
- ПФК Септември София
- ФК Академия Септември – гр. София
- ФК ДИТ София

Ние, от ПФК Септември София категорично заявяваме, че нямаме нищо общо със изключените клубовете:
- ФК Ботев 57 София
- ФК Олимпиец София

Както и с новооткритите клубове, целящи поредна нова заблуда за родители и деца:
- ФК Ботев София
- ФК Септември София 57

Единственото общо между ПФК Септември София и гореспоменатите клубове е взаимното ползване на една от тренировъчните бази на клуба, а именно 57 СУ "Свети Наум Охридски" и до там свършват приликите, но започват разликите между две футболни философии!", завършва съобщението на ПФК Септември (София).