Ново международно признание за ковачницата на таланти в Бургас - ДФК „Звездичка”. Организаторите на Световното клубно първенство за ученици в Хановер (Германия) са изпратили покана до школата с почетен президент Анатоли Нанков.

Състезанието е през 2015 година, но още отсега се иска потвърждение на участниците. На географски прицип са посочени кои точно отбори да бъдат извикани. От бившия соц лагер, бургаските момичета и момчета са сред малцината, на които се гласува доверие.

Домакините са направили стиковка с УЕФА и лично с директора на направление Детско-юношески футбол Франк Лудолф. Той е препоръчал „Звездичка” и подчертал дебело огромното израстване на школата за отрицателно време и дал за пример големия брой раганизирани масови турнири, на един от които гост бе заместника на Лудолф неотдавна - евреинът Мордехай Шпиглер.

„Вероятно ще приемем това предизвикателство. За нас е чест, имаме две години за подготовка и вярвам, че децата ще очароват. Правим всичко в тяхно име”, сподели Петър Алексиев - председател на ДФК „Звездичка”.

Другата събота и неделя, бургаския детски клуб ще домакинства на международен турнир, с участието на шест тима за наборите 2003 и 2004 година. Тази спортна проява е поредната за 2013-а, която дава възможност на даровитите футболисти да развият своите качества и да обменят опит със свои връстници. Съорганизатор е община Бургас като срещите ще са на спортен център „Изгрев”.

Два дни по-късно - на 11.07 г. ДФК „Звездичка”, партньори и родители организират благотворител коктейл за набиране на средства за изграждането на тренировъчната база в комплекс „Славейков”. С общи усилия, са осигурени по-голяма част за строежа на новия дом на „звездичките”, но за екипа е непосилно закупуването на изкуствената трева и дренажната система.

„Вярваме, че ще ни се подаде ръка в тази благородна кауза. Децата на Бургас заслужават да имат своя професионална клубна база на която да работят усърдно за да станат добри като своите идоли, категорични за спортни специалисти. С днешна дата „Звездичка” ползва физкултурните салони на бургаскаските учебни заведения под наем, тази практика ще продължи и за напред понеже на място се усвоява футболната азбука по харесвана методика на обучение. За специализирана подготовка е неизбежно да имаш своя база и да бъдеш независим откъм часове за ползване. Нека мечтата на децата и техните треньори се сбъдне и приканваме приятелите на спорта да ни подкрепят”, заяви Петър Алексиев.

По-паметливи напомнят, че дарителските жестове е редно да се върнат като бумеранг и напомнят ушитите спортни екипи за всички детски градини и солидна част от училищата със съдействието на „Звездичка”, а сега е на път да се изградят нови спортни площадки в част от учебните заведения, пак чрез намирането на спонсори от страна на школата.

Междувременно шефката на БОК Стефка Костадинова изпрати поздравителен адрес на клуба за запомнящото се участие в деня на олимпиския спорт, когато малките спортисти бяха сред тези, които запалиха символично олимпийския факел и направиха образцови футболни демонстрации в няколко квадрата.

Първият олимпийски шампион по бокс на България Георги Костадинов не скри задоволството си и прегърна най-малката възпитаничка на клуба - Наталия, която е на крехката възраст от годинка и седем месеца.