Доскорошният футболен съдия Цветан Георгиев официално слага край на кариерата си днес. Реферът прави бенефис в столичната зала “Фестивална”, в който участват няколко отбора – журналисти, представители на министерството на спорта, бивши и настоящи съдии, както и негови приятели. На бенефиса се събират средства за болния журналист Рачо Колев.

Цветан Георгиев си навлече гнева на Гриша Ганчев още през пролетта на 2009 година след загуба на Литекс у дома от Славия с 0:1. След това “по препоръка от УЕФА” арбитърът приключи с кариерата си в “А” група. Впоследствие ръководеше двубои от втора дивизия, но БФС така и не го върна при майсторите. Цецо дебютира в “А” група на 4 март 2001 година с мача “Левски” – Берое (3:0). В кариерата си е ръководил 101 мача в “А” група, 41 международни двубои и десетки срещи за Купата на страната.

“Сега като се връщам назад си спомням само положителни неща, другите съм ги забравил. Радвам се, че все пак съм бил част от съдийството в България. Ще остана като зрител във футбола, но не мога да кажа, че имам амбиции за някакви постове. Сега съм ментор на две млади момчета, които се развиват добре. Гледам да им предам моя опит. Хубаво е, че до последно бях на семинари в УЕФА и съм запознат с изискванията. Остава младите да ги въведат в България и най-вече да им бъде позволено да бъдат европейски съдии, да бъдат независими, да бъдат със самочувствие. На всички ви е ясно, че сега в България това не е така. Положителни са последните няколко месеца, когато БФС подписа конвенцията за развитие, това дава до известна степен независимост на съдиите и ръководството. Надявам се обаче да не бъде побългарена. Хората, които дърпат конците във футбола, едва ли ще оставят съдиите независими”, заяви Цецо Георгиев пред медиите в зала “Фестивална”.

“Разбира се, че съм бил натискан, от 101 мача в “А” група и още десетки за Купата, нормално е да е имало натиск. Знаете, че имаше години, в които не беше безопасно да си футболен съдия. Радващо за мен е, че за 18 години в съдийството един шамар не съм изял, не са ми палили автомобили, по никакъв начин не е посягано на мен. Правил съм и много грешки, но факт е, че след тях не е имало последствия за мен. Толкова много са опитите за натиск, че ако започнеш да се впрягаш, няма как да свириш мача. Има толкова нагли и нахални опити. Веднъж ме викаха три пъти на среща, след като им отказах, те ми пращат смс със сумата. Показвал съм го на хора от БФС, а те ми викат: “Може да я изтриеш, защото ще взривим първенството.” Лошото е, че тези хора продължават да управляват футбола. Те трябва да разберат, че не е добре да се месят. Докато обаче съдийската комисия и председателят й се избират от членовете на Изпълкома и президентите, смешно е да говорим за независимост. Когато ръководителят ти е подчинен на клубния президент, това дава отражение на реферите и самочувствието им”, допълни още бившият рефер.

“Изпратиха да свиря в ниските дивизии в България. В основата на това решение взето от Изпълкома на БФС, беше един бизнесмен, президент на футболен отбор, шампион, участник в евротурнирите. В следващите две години всички съдийски комисии, много футболни хора направиха пътека за да ме върнат да ръководя в А група, но срещаха неговия отпор. И на мен ми стана ясно, че вече няма смисъл. Според всички присъствали на заседанието на Изпълкома, Гриша Ганчев е бил човекът, който е стоял зад моето отстраняване. Аз обаче не съм бил там. Явно е решил, че аз не съм полезен за развитието на неговия футболен клуб. Не приемайте това, което казвам за скандално. То се знае от всички в България. Не е никаква обществена тайна. Иначе се радвам, за това което прави в бизнес отношение. Дано му потръгне на човека. България има нужда от това. Иначе той трябва да си направи извода, дали трябва да се меси толкова много във футбола, явно това си е негов тертип на действие, аз съм твърде незначителен за да му давам съвети”, добави вече бившият футболен рефер.

“Да си шеф на съдийската комисия е мазохизъм, трябва да имаш огромни амбиции и желание, не искам да се поставям на тяхно място. Знам какво е било като рефер, тръпка, напрежение. Представете си умножено по 8 мача в “А” група и още толкова надолу, не е за мен този пост. Много тежка работа е, не завиждам на хората, които се занимават с това. Има млади момчета, които имат добро бъдеще, но стига да бъдат запазени. Не искам да споменавам имена, не трябва да се форсират, за да не прегорят”, коментира още Георгиев.

“Благодаря на съпругата и дъщеря ми, на родителите ми, че ме подкрепяха през цялото време. Това, че днес дойдоха толкова много хора да ме уважат, вие журналистите, приятели и бивши съдии, хората от министерството, означава, че все пак съм оставил някаква следа с работата си”, завърши арбитърът./БЛИЦ