Продължават разкритията по така нашумялата напоследък тема с "черното тото". Международната федерация на професионалните футболисти - ФИФПро, направи проучване в Източна Европа. От него стана ясно, че един от всеки 10 играчи в "А" и "Б" група е участвал в уреждане на мач, без значение за "черно тото" или нещо друго.

Анкетирани са били 3357 футболисти от България, Чехия, Хърватия, Гърция, Унгария, Казахстан, Черна гора, Полша, Русия, Сърбия, Словения и Украйна. 23,6% от участниците в допитването признават, че вече са се сблъскали с "черното тото" в първенствата, в които се състезават.

"Нашият опит показва, че корупцията не започва от играча. Фокусът трябва да бъде върху причината, а не върху симптома", заяви президентът на ФИФПро за Азия - Брендън Шваб, на конференция, проведена в Малайзия и организирана от Интерпол.

Според изследването 1/6 от футболистите се изключват от състава като средство за натиск, целящо той да прекрати договора си. Един от 9 играчи е жертва на акт на насилие в клуба си, като повече от половината извършители са фенове. Повече от 10% от състезателите страдат от тормоз, един на всеки десет е ставал жертва на расизъм и дискриминация.