Англия ще гостува за четвърти път в България на ниво “А” национални отбори. БЛИЦ ще се върне назад във времето, за да разкаже на своите читатели любопитни случки, свързани с втората визита на англичаните у нас.
 
На 6 юни 1979 година “трите лъва” са в София. Пак за европейска квалификация. Тимът им е пълен със звезди. Най-голямата е Кевин Кигън – легенда на Ливърпул, който по това време е футболист на германския Хамбургер.
 
Нашият отбор тръгва зле в квалификациите и в крайна сметка финишира на четвъртото място с актив само от 5 точки – 2 победи и едно равенство (тогава за победа се присъждат по 2 точки). В групата са още Ейре, Северна Ирландия и Дания. Успехите ни над Ейре и датчаните са крайно недостатъчни, а Англия буквално ни разказва играта в центъра на София. Кевин Кигън ни попарва в 33-ата минута. Дотогава играем горе-долу равностойно. След почивката обаче само за 120 секунди получаваме нови два гола с автори Дейв Уотсън и Питър Барнс.
 
В състава на България са “белите” светила Чавдар Цветков и Андрей Желязков, както и “сините” звезди Павел Панов и Войн Войнов. Те обаче не могат да се противопоставят на далеч по-добрите англичани.
 
Стадион “Васил Левски” е препълнен, но по-интересното се случва при пристигането на гостите. Както и на швейцарската съдийска тройка начело с главния рефер Ернст Дьофлингер. Англичаните са настанени в хотел “Шератон”. Малко след като се настаняват, те решават да излязат и да разгледат София. Няма как да не им е интересно, след като прословутата желязна завеса разделя Запада от Изтока. Някои от британците идват за втори път в България, тъй като през 1974 година двата тима отново играят един срещу друг на “Васил Левски”, но в контрола, загубена от нашите с 0:1.
 
Най-шокиран от всички е Кевин Кигън. Асът на “трите лъва” е атакуван от фенове за автографи на “Витошка”, докато разглежда социалистическите магазини. По-нахалните го молят да им се разпише на шапки, а един от тях вади личния си паспорт и настоява голмайсторът да сложи там подписа си. Тълпата обаче се увеличава и в един момент Кигън е заобиколен отвсякъде от запалянковци, които го гледат като извънземно. Кевин се стресира, но стоящите наблизо милиционери веднага се нахвърлят към феновете и започват да ги гонят.
 
Още по-любопитен е ходът, който тогавашните шефове на българската футболна федерация предприемат. Макар че нямаме и грам възможност за класиране на европейското първенство в Италия през 1980 година, босовете решават да се подмажат на главния съдия. Разбирайки, че той си пада по тънката част, началниците му поръчват проститутка.
 
“Помня, че се казваше Вера. Беше от елитните проститутки. Такива, които се допускаха само в леглата на партийните лидери. Много готина мадама. Всичко беше съгласувано с швейцарския съдия. Вечерта преди мача, малко преди полунощ, тя трябваше да се яви при него в хотелската му стая. Но малко преди това реферът ни уведоми тактично, че се отказва от предложената му сексуална услуга. И ние останахме с пръст в устата. На другия ден той свири повече от обективно, а англичаните си взеха своето и ни победиха”, разказва бивш служител в тогавашната БФФ (Българска федерация по футбол).
 
6 юни 1979 година
Европейска квалификация
БЪЛГАРИЯ – АНГЛИЯ 0:3
0:1 Кигън (33), 0:2 Уотсън (53), 0:3 Барнс (54)

БЪЛГАРИЯ:
Йордан Филипов, Николай Грънчаров, Кирил Ивков, Цоньо Василев, Иван Илиев, Радослав Здравков (46 – Руси Гочев), Красимир Борисов, Павел Панов, Войн Войнов (60 – Тодор Барзов), Андрей Желязков, Чавдар Цветков. Треньор: Добромир Ташков

АНГЛИЯ:
Рей Клемънс, Фил Нийл, Мик Милс, Фил Томпсън, Дейв Уотсън, Рей Уилкинс, Кевин Кигън, Стив Копъл, Боб Лачфорд (65 - Тревор Френсис), Тревор Брукинг, Питър Барнс (79 – Тони Уудкок). Треньор: Рон Гринууд