Малките футболисти от детско-юношески клуб Национал спечелиха Купата на френския посланик в завършилия вчера турнир на "Баухаус Арена" в София. Той беше организиран от Българската асоциация по минифутбол в партньорство с БНТ. Участие взеха 24 отбора на деца, родени през 2007 и 2008 г. Турнирът се проведе в София в дните на Европейското първенство по футбол и малките състезатели играха оспорвани мачове по правилата на УЕФА. Всеки от детските отбори се представяше в екипа на една от държавите-участнички в Европейското във Франция.

На финала възпитаниците на треньора Иван Муртин, които се състезаваха с екипите на Англия, се изправиха срещу тима на Футболна академия ДИТ – София, представяща Полша. Оспорваната среща приключи при резултат 2:0 и бе наблюдавана от ентусиазирана публика.

Отборите на футболните клубове Олимпия и Левски-Раковски заеха почетните трето и четвърто място.

Всички призьори получиха медали, отличилите се състезатели бяха удостоени с индивидуални награди, а победителите с гордост приеха Купата на френския посланик, която връчи г-н Лоран Атал – аташе по въпросите на образователното сътрудничество във Френския институт. Първата медийна изява на шампионите бе в предаването „Фензона“ на БНТ веднага след официалната церемония.

В рамките на спортната си програма в дните на европейския шампионат, обществената телевизия представи всеки от треньорите, чиито възпитаници взеха участие в детската версия на футболното първенство. Турнирът за Купата на френския посланик бе част от програмата за популяризиране на най-престижното футболно събитие на Стария континент, което завършва утре (10 юли) с битката за трофея между Португалия и Франция.

Финалът и церемонията по закриването на УЕФА Евро 2016 ще бъдат излъчвани пряко по БНТ 1 и БНТ HD от 22:00 часа.