Столичният Детско-юношески футболен клуб Национал изпрати двама треньори на стаж в академията на Партизан (Белград), разбра БЛИЦ.

Групата, водена от директора на школата на Национал Благомир Муртин, включва треньорите Филип Илков и Чавдар Славков.

Те от вчера са в Белград, а днес имаха среща с шефа на академията на Партизан - Момчило Вукотич.

Легендарният Моца Вукотич е рекордьор със своите 791 мача и 339 гола с черно-бялата фланелка. Екипът на ДЮФК Национал ще има възможност да посети тренировки на всички възрасти в школата на домакините, както и да гледа няколко техни мача в почивните дни. Важна част от програмата им в базата на „черно-белите” са разговорите с треньорите, методистите и скаутите на Партизан.

Както е добре известно, в последните десетина години академията на Партизан си заслужи място сред най-добрите в Европа. Тя разполага със собствена база в кв. Земун – „Телеоптик”, в която се подготвят повече от 600 футболисти на Партизан – от представителния отбор, през дублиращия ФК Телеоптик, който играе във Втора лига, до всички детски и юношески отбори на клуба. В комплекса има 7 (!) тревисти терена, 2 изкуствени игрища, хотелска част и зона за възстановяване. По аналогия с базата на Милан („Миланело”), на галено, мнозина в Белград наричат спортния център „Телеоптик” - „Земунело”.

С отличната си база, модерната методика и екип от високвалифицирни треньори, Партизан успя да наложи доминацията си на домашната сцена, да пробие в евротурнирите и да лансира за големия футбол едни от най-големите звезди на Сърбия и Черна гора в последните години.

От своя страна софийският ДЮФК Национал, който предлага ранно обучение по футбол в десетки детски градини и училища, вече набира скорост и в градските първенства. Четири от шестте му отбора, които участват в първенствата по футбол 5, 7 и 9, са сред лидерите в своите групи.