Легендарният нападател на “Левски” Наско Сираков даде интервю за “7 дни спорт”. Ето какво споделя бившият директор на националните отбори за състоянието на футбола у нас, бъдещите си намерения, треньорската смяна в “Левски” и силата на ЦСКА

-Наско, как ти изглежда българският клубен футбол в края на есента, харесва ли ти?
- Не трябва да се дели клубен от национален, защото националният е функция от клубния. Какъвто единият, такъв и другият. Още преди 4-5 години говорех, че страни от бившите Съветски републики, страни като Кипър ни задминават. Тогава ме иронизираха. И какво? Сега сме далеч зад тях. И аз не знам вече къде се намираме. Ние сме изключително изостанали и продължаваме да изоставаме. Какво имаме в националния отбор? 10-15 играчи, които играят някак си в чужбина и това е. Но им идва време да се отказват и после?

- Каква е причината да ти изглеждат толкова изостанали?
- На малко места се работи правилно. Не е само до пари. Пари за футбол се хвърлят, но се хвърлят неправилно. Колосални са сумите за този слаб футбол, който се играе. Водещите клубове имат нормални бюджети за футбола, който играят. Значи не е до пари. Имам предвид “Левски”, ЦСКА, Лудогорец, Славия, Локомотив от Пловдив.

- Да, но софийският Локомотив бере душа.
- Локомотив не знам от колко години не са вадили техен юноша. Ники Гигов богат като Крез да е, ще има затруднения. Не може всяка година да правиш нов отбор, с нови играчи, нов треньор и т.н. Но да нямаш стадион, да нямаш нищо. То това футбол ли е? Не знам каква е причината, знам какво виждам.

- Има ли отбори, които са без финансови проблеми?
- Нямат финансови проблеми Литекс, Лудогорец. Черноморец, ЦСКА, “Левски”, Славия. Пари има, а футбол няма. И няма да има по начина, по който се работи. Драстично изоставаме във физическо отношение. За тактика и за стратегия няма какво да се говори. Ние играем допотопен футбол. Така се е играло в пещерата. Но как да играеш добре, като нямаш физическа подготовка. От там се започва и продължава още по-зле. Виж един мач от Кипър и един наш. Нашият е като усмивки от старите ленти.

- За треньорския проблем ли намекваш?
- От много години повтарям - треньорският проблем е драстичен в България, нашите треньори не са подготвени за съвременния футбол. Но не може да се хвърля всичко върху треньорите. При президентите има още повече проблеми. Те ако не си дадат ясна и точна сметка за какво си харчат парите и ако не могат да разберат, че така футбол не се прави, нищо няма да се промени. Техните съветници са завършени глупаци и се въртят около тях само ако може да лапнат нещо. Те говорят на президентите това, което шефовете искат да чуят. А не това, което е вярно. И на онези им е кеф, мислят се за велики и така си върви година след година. А парите изтичат в канала...

- Не казваш конкретни имена.
- Не искам да споменавам имена, защото ние сме толкова обидчиви... Утре половин България ще ме псува. Но ако искате имена - прочетете собствения си вестник. Там ги пише.

- Тази есен се направиха много треньорски рокади, а Мъри пак е без отбор.
- Има и други хора - Стойчо Младенов, Пламен Марков, Паро Никодимов, такива хора могат да дадат много на футбола, а са далече от терена. Търсят се изпълнители на волята на президента, той като се обади, че ще идват да гледат този и той трябва да играе, треньорът веднага да каже "Yes, sir!" Никой не мисли как ще изглежда отборът му след две години. Живеят от мач на мач - спечелим, говорим за Шампионска лига, загубим и сменяме треньора. А с какъв отбор ще играеш в Шампионската лига бе, човек? Няма да играеш, ще те бият като тъпан и това е.

- А Наско Сираков защо пак е далеч от терена?
- Аз по принцип не искам да се спекулира с това, защото едно мое изречение веднага поражда страхове и реакции. Не искам да плаша никой, че ще се връщам във футбола.

- А искаш ли да се върнеш?
- Никога не съм казал, че няма да се върна или че не искам. Но ще се върна както аз го разбирам. Нито един президент не ми е показал, че иска наистина да прави сериозен футбол. Казват, че искат да се класираме за Европа, да продадем тези играчи. Нито един не казва искам да играем футбол. А аз искам да направя европейски отбор. А те си мислят, че са значими, пък ги бият, та ги пребиват. После съдията виновен, шанс нямали, не знам какви глупости на търкалета. Футбол не можете да играете, това ви е проблемът.

- Защо толкова треньори се смениха тази есен?
- Никой не знае. И защото 99% от треньорите, когато и да ги смениш, все тая. По начина, по който им изглеждат отборите... А тези, които идват, са същите. Тук никой не иска да се развива. Някой да е работил 2-3 месеца в Европа да е напреднал, да е завършил нещо в Европа? Чул ли си за такъв?

- Нито един отбор ли не ти харесва как играе?
- Харесва ми как играе Лудогорец във всеки един мач. Излиза и иска да спечели всеки мач. Има донякъде изграден стил. Да, има доста тактически брак в отделните линии все още, но те излизат в Бургас и правят отворен, бърз мач, за нашите стандарти направо чудесен. Тези момчета излязоха да играят и да бият. Да, не успяха, но никой не може да ги упрекне, че не са направили всичко възможно. На мен това ми харесва. Дано Ивайло Петев има потенциал да се развие първо той, после и отборът му. Бих го посъветвал да си урежда специализации при големи специалисти. Колкото може - по 10, по 15 дни, за да напредва. Същата работа и с Радуканов. Видяха се хубави работи, той вдигна един абсолютно умрял отбор на ЦСКА, но и той трябва да се развива, да се учи. Те там си ги сменят като носни кърпички, но това си е техен проблем. Дано знаят какво правят, ама надали. На Дуци всяка седмица му сменят длъжността. В Славия Мартин Кушев започна колебливо, след това направи изключително изненадващи резултати, след това отново лъкатушене. При всички положения на Мартин ще му е най-трудно да промени манталитета на футболистите в Славия.

- Какво се случи от лятото насам? Какво хубаво, имам предвид?
- Нищо не се случи. Нищо хубаво, единствено адмирации за Лудогорец. Изненадаха ме приятно. Те са бяла лястовица във футбола ни. Също и Херо го поздравявам за работата му в Бургас, желая му горе главата, всички сме с него.

- Другите отбори ли са слаби, че Лудогорец да е първи?
- Мерилото за силата на отборите е Европа. Какво да ги коментираме? Видяхме ги.

- Пропускаш Николай Костов в “Левски”.
- С Ники Костов сме приятели от 30 години. Желая му успех, защото това ще е успех и за мен, и за всички левскари. Няма да му е постлано с рози, чака го много и трудна работа. Има качества да води европейски отбор. Той е изключително скромно и работливо момче. Много работи. В Кипър преди 4-5 години присъства на всяка тренировка на “Левски”, води си записки, коментира след това с нас. Добро попадение, особено ако не му се пречи.

- Но “Левски” има проблеми и това се вижда.
- Проблемите на “Левски” са управленчески. Как да ти обясня нещо, когато всеки месец се пуска нова лъжа в публичното пространство. Карат, карат и излезе собственикът и каже, че последните години той им прави стратегията. А е такъв батак в последните години, че... Селекцията? За 2,5 г. се взеха 30 футболисти и има един продаден – Гара Дембеле. И разпродаден целият отбор, заварен преди това. Не мога да разбера какъв е най-големият проблем в “Левски”. Има не лоши футболисти, но те в “Левски” само деградират. Има ли един, който тази година да играе по-добре от миналата? Прост е проблемът, но не е да го осъзнаят прости хора. Холандците, като дойдоха миналото лято, прескачаха отборите, а сега аз ако съм в “Левски”, Сержиньо няма да го пусна да влезе в съблекалнята. Владо Гаджев дойде от Гърция с преса, с движение, всичко, беше готов за националния отбор. Сега го забелязвам само като ходи да се разправя със съдиите. Всеки сезон обявяваме, че правим най-добрата селекция от най-добрите футболисти в България. Е, кой от тях го развихме? Двама централни защитници от година и половина се надпреварват да правят грешка след грешка и никой не ги научи на нещо, не ги разви.

- В ЦСКА по-добре ли са нещата, като ги гледаш?
- При тях явно го има същия проблем. Като гледах състава на ЦСКА в подготовката, смятах, че тези ще минат през първенството като валяк. А и те нищо. Сега влязоха в кървава битка за титлата при положение, че битка изобщо не трябваше да има. Те имат страховито нападение като имена, а като представяне зациклиха.

- Ти ако си им треньор, как ще наредиш атаката им за мача в Ловеч?
- Не мога да кажа, защото, аз ако я подредя, ще бият с 5-6 гола в Ловеч и Гришата ще ме намрази. Имат нападатели, огромен офанзивен потенциал, но сериозни проблеми в защита. Имат и контузии. ЦСКА има проблем, който не личи у нас, но много личи в Европа - играта в защита. Разкриват ги и ги съсипват. Не са научени. Не се играе така - ти хващаш този, ти онзи. Така най-лесно получаваш голове. “Левски” така загуби от ЦСКА.

- Хубаво ли е за футбола ни Лудогорец да стане шампион?
- Хубаво е “Левски” да стане шампион. Не е невъзможно, но е трудно. Ники ще подготви отбора и е много важно какво ще се вземе през зимата.

- Трябва ли да се намали "А" група? Все пак няма пари...
- Защо да я намаляваме? Ето Берое и “Ботев” Враца с намесата на премиера имат стабилен гръб. Това трябва да става. И ако е необходимо, а то е необходимо, премиерът да се намесва. Живо месо лесно се реже, но после?