Днес легендата на Левски Наско Сираков навършва 60 години. Той спада към онова славно поколение юноши на “сините”, което буквално нахлу с гръм и трясък в големия футбол в началото на 80-те години на миналия век. През 1984 г. левскарите бяха абсолютни хегемони в България, спечелвайки и трите възможни купи, а Сираков беше един от героите. След прословутия финал за купата през 1985 г. той беше при наказаните, но половин година по-късно бе реабилитиран. Беше типичен голмайстор, от когото трепереха всички вратари.

Притежаваше поразяващ удар с двата крака и с глава

Четири пъти стана стрелец номер 1 на България! През 1987 г. с 36 гола изравни тогавашния рекорд на Петър Жеков и спечели “Бронзовата обувка” на “Франс футбол”. На следващата година година финишира първи с 28 гола, през 1992 г. вкара 26 гола, а през 1994 г. - 30 гола. А със своите 195 гола (рекорд за Левски) Сираков е на трето място във вечната ранглиста на голмайсторите в България след Мартин Камбуров и Петър Жеков.        

3x500 лв. Бонус за мачовете от efbet Лига!

Мачовете срещу ЦСКА бяха своеобразен допинг за Наско, като в тях се изявяваше в пълна степен - като абсолютен лидер и роден победител. Той вкара във вратата на “червените” 14 гола, като всеки един от тях носеше белега на висша класа. В историята остава попадението му на “Армията” за разгромното 3:0, когато със страховит шут реализира “английски” гол, както и в двата случая, когато бе автор на решаващи голове при познатия сценарий “от 0:2 до 3:2”. А през 1994 г. Сираков вкара 7 гола на ЦСКА само в двата мача за първенство. Първо той направи хеттрик за внушителния успех с 4:1, а на 23 септември достигна своя апогей с

четирите си гола за рекордния в историята
триумф над вечния съперник със 7:1

Особено ефектни бяха головете му, когато той се извисяваше с цял ръст над “червената” отбрана, за да забие с глава неспасяемо топката в мрежата.

Наско Сираков доказа класата си и в европейските клубни турнири, където отбеляза 9 гола в 22 мача за “сините”. В стихията си бе през 1986 г. срещу босненския Вележ! Дни преди първия мач в София Сираков вкара 5 гола на Черноморец за разгромяващото 8:1. Срещу босненците Наско подпечата успеха с 2:0 след разстрелващ удар от средна дистанция. А на реванша в Мостар  накара екзалтираната публика на домакините да замлъкне пред майсторството му. Първо с двойно подаване асистира отлично на Искренов за първия гол. А през второто полувреме при 1:1 само в разстояние на пет минути Сираков наниза две гросмайсторски попадения, като второто бе след технично прехвърляне на излезлия напред вратар. Ето какво казва Наско за този мач: “Още на тренировката в деня преди срещата ни чакаха 2 хиляди луди фенове на Вележ, които хвърляха по нас камъни и счупиха прозорци на автобуса ни. А после пред хотела с тъпани и зурли не ни дадоха възможност да мигнем през нощта. В хода на двубоя арбитърът Савченко от СССР, който лъхаше на алкохол, открито подкрепяше домакините. След двата мои гола мачът придоби протоколен характер. Можехме да бием Вележ и с 5:1, но казах на момчетата, че повече не бива да бележим, ако искаме да излезем живи от стадиона. И в последните минути дадохме да ни вкарат три гола...”

А най-точната оценка за играта на Сираков дадоха югославските журналисти. Белградският вестник “Спорт” го определи за играч на мача: “Сираков още веднъж доказа своята голяма класа, като при втория гол премина всички, включително и вратаря, за да получи заслужени аплодисменти.” Вестник “Вечерни новости” писа за него: “Колко майсторски той прехвърли вратаря Петранович при третия гол! Такова изпълнение сме видели досега само от Марадона!”

През 1993 г. Сираков отново напомни за себе си в Европа. В първия кръг от Шампионската лига “сините” играха срещу Глазгоу Рейнджърс. Като гости те отстъпиха с 2:3, като Наско не игра поради контузия. На реванша той заби топката във вратата на гостите, като преди това я овладя и се завъртя на 180 градуса, нанасяйки неспасяем удар. А после Николай Тодоров - Кайзера довърши Рейнджърс в последната минута.

С Левски Сираков стана шест пъти шампион и четири пъти носител на купата, като има титла и купа и със Славия. Освен при “белите”, той игра още в Спартак (Варна), Хасково и Ботев (Пловдив), както и в испанските Сарагоса и Еспаньол и във френския Ланс. 

Наско Сираков изигра 82 мача и вкара 23 гола за националния отбор. Някои от тези голове, при това отбелязани само с глава, остават завинаги в историята. В световната квалификация през 1985 г. в София победихме европейския шампион Франция начело с Платини с 2:0, като при втория гол след корнер Сираков посрещна топката и я заби под напречната греда. В мача на откриването на “Мондиал-86” на стадион “Ацтека” в Мексико срещу световния шампион Италия губехме с 0:1, когато пет минути преди края Наско изравни. В европейската квалификация срещу Белгия през 1987 г. в София след корнер той отбеляза първия гол при победата с 2:0. А на “Мондиал-94” срещу Аржентина в Далас пак посрещна топката с глава след ъглов удар, донасяйки успеха с 2:0.

Сираков опита силите си и в треньорството начело на Славия, но

изяви големите си качества като клубен ръководител

В периода, когато бе изпълнителен директор във ФК Левски, “сините” достигнаха до четвъртфинал в турнира за Купата на УЕФА с рекордните за България 14 мача в един сезон и станаха първият български отбор в групите на Шампионската лига през 2006 г. А през 2020 г. пое предизвикателството да стане собственик на клуба в изключително труден момент и още веднъж доказа, че е роден за лидер и победител.  
РУМЕН ПАЙТАШЕВ