Историческите мачове трябва да се припомнят на феновете. Особено когато има годишнина от тяхното изиграване. На 23 септември се провеждат две велики дербита между ЦСКА и Левски. Първото през 1953 година завършва 5:0 за „червените” с голове на Ракаров (27), Ив. Колев (57), М. Янков (72), Д. Илиев (82 – автогол) и Кр. Янев (87).

Второто е през 1994 година, а резултатът е 7:1 за „сините”. Тъй като това е най-голямата победа в историята на голямата битка, а и на всичко отгоре се навършва четвърт век от нея, в рубриката ни БЛИЦ Архив й отделяме място днес.

За въпросния двубой е изписано какво ли не. Десет дни преди това ЦСКА побеждава Ювентус с 3:2 в турнира за Купата на УЕФА с попадения на Михтарски – 2 и прекрасно изпълнение на Радуканов. После обаче „армейците” губят с 0:3 служебно заради нередовно картотекиране на Михтарски. Тогава треньор им е Божил Колев, но той изненадващо е сменен и за вечното дерби начело на ЦСКА е Цветан Йончев.

Левски е в страховит състав. В основната част от отбора блестят герои от Мондиала в Щатите същото лято, а наставник е Георги Василев.

Всички знаят, че Наско Сираков вкарва четири гола, но само на малцина им е известно какво скандира той на прибиране в съблекалнята и в тунела на Националния стадион. „Синият” герой е толкова превъзбуден, че на няколко пъти крещи: „Какво се случи, чорбари?”, "Къде сте, чорбари?”.

Разбира се, той не признава това в интервютата, които дава по-късно. В едно от тях обаче отбелязва: „Усетихме, че ЦСКА е изключително зле и бяхме длъжни да натиснем газта и да ги довършим. Беше огромно удоволствие, когато вкарах за 7:1. Така подобрихме рекорда ни от онова 7:2 през 1968 година”.

В този период ЦСКА е управляван от „Мултигруп”. Всъщност, Илия Павлов печели изборите за президент на клуба същата година – на 1 юни, когато успява да изпревари за тежкото кресло на „Армията” Николай Гигов. Тогава дясна ръка на Павлов и вицепрезидент на ЦСКА е Евгени Горанов. Съвсем скоро, само преди няколко месеца, той направи интересно разкритие пред агенция БЛИЦ. Бившият шеф на Кредитна банка заяви следното:

„До нас преди мача достигна информация, че „сините” са пробили няколко наши футболисти. Разбира се, изобщо не вярвах на това. Предполагах, че е поредният слух, появил се на хоризонта. Но след резила започнахме разследване, което установи, че петима от отбора са ни продали. Знам имената им, но няма да ги разкрия. Но вие може да се досетите, защото през следващия сезон тези играчи бяха разкарани от ЦСКА. Изрично подчертавам, че сред продажниците не беше Стойчо Стоилов”.

Разбира се, повечето фенове не повярваха на това твърдение. За някои от тях изреченото от Горанов е един вид оправдание заради огромния резил. Той обаче е категоричен и държи на думите си.

„А” група, 23 септември 1994 г.
ЦСКА – Левски 1:7

0:1 Илиан Илиев (12), 1:1 Петър Михтарски (20), 1:2 Наско Сираков (25-д), 1:3 Даниел Боримиров (41), 1:4 Наско Сираков (45), 1:5 Даниел Боримиров (64), 1:6 Наско Сираков (79-д), 1:7 Наско Сираков (90)

ЦСКА: Румен Ненов, Зарко Мачев, Христо Войнов, Радослав Видов, Росен Кирилов (46 – Филип Филипов), Костадин Янчев (46 – Мартин Зафиров), Атанас Киров, Стойчо Стоилов, Петър Михтарски, Виторио Павлов, Христо Коилов

ЛЕВСКИ: Пламен Николов, Емил Кременлиев, Гошо Гинчев , Цанко Цветанов, Александър Марков (73 – Георги Славчев), Златко Янков, Даниел Боримиров, Наско Сираков, Станимир Стоилов (76 – Кънчо Йорданов), Николай Тодоров, Илиан Илиев
Стадион „Васил Левски” – 30 000 зрители
Съдия – Димо Момиров