Съдията Урисар Аспитарте стана специален гост на представянето на автобиографичната книга на Христо Стоичков, която вече е в продажба. Испанецът е съдията, който на 5 декември 1990 година в мач за Суперкупата на Испания между Барселона и Реал (Мадрид), Камата настъпи, а след това получи тежко наказание. 

"Имам голям опит и заслуги, които надминават това настъпване. Но нещата така се раздухаха, че мои близки се обаждаха да ме питат за здравето. Моите впечатления към Стоичков до онзи момент не бяха най-добрите, така да се каже. Той имаше голям хъс, много спортна злоба и вулканичен характер, а заради това бе трудно да му съдийстваш", каза бившият съдия.

"Връщайки се към онзи ден, си спомням едно остро влизане на Чендо в краката на Стоичков, но не вдигнах картон. Йохан Кройф протестираше, казах му да не го прави, заради напрежението. Той искаше да накара и публиката да протестира. Казах му, че ще го изгоня. Извадих червен картон на Кройф, дойде после Стоичков и направи един жест за испанците, който означава - много нахален, много нагъл. В този момент ме заобикалят от Барселона. Тогава Христо се приближи и ме настъпи, наложи се да ми окажат помощ, започнах да куцам, това се вижда и на видеото", продължи той.

"Тогава наказаха Христо за 6 месеца, първоначално, и ме викаха няколко пъти да обяснявам. Той се разкая след това, затова винаги съм го защитавал и му намалиха наказанието. След това участвах в няколко предавания с него и трябва да кажа, че имате една великолепна личност извън терена. Това ми даде възможност, аз и други в Европа, да опознаем какъв отзивчив човек е Христо извън терена", завърши испанецът. 

Урисар Аспитарте направи и голям подарък на носителя на "Златната топка" при представянето на книгата "Христо Стоичков. Историята", подарявайки му жълтия картон, който му бе показал във въпросната среща.