Националният отбор на родените през 1998 г. тренира два пъти днес на тревния терен в "Драгалевци", преди да отпътува утре (петък) за три контроли в Германия, което е международният дебют на най-новия представителен тим в родния футбол.

Viasport.bg посети сутрешното занимание, на което се готвиха 18 момчета. 19-ият от списъка, който публикувахме вчера, ще се присъедини към новите си съотборници направо на немска земя. Това е юношата на Еспаньол Матео Марианов Стаматов, роден на 22 март 1999 г. Той единствен е набор 99 в селекцията на Александър Георгиев.

Треньорът познава доста добре момчето, при това от дълго време. За последно го е гледал на живо в мач на Еспаньол преди малко повече от година при последната си визита в школата на Барселона. А Матео прави първите си стъпки във футбола именно на Ла Масия и дори е бил национал на Каталуния по футбол 7.

След това Стаматов играе в силната академия Сан Андреу, а от година и половина се подвизава в Еспаньол. В момента той действа като ляв защитник, но може да се изявява също на позициите халф-крило. Интересното е, че по време на летни ваканции в София Матео е бил трениран от Георгиев, когато той водеше съответния набор на "Левски". Което означава, че живеещият в Испания юноша се познава с четирима "сини" на този сбор - защитникът Илиян Попов и халфовете Георги Янев, Георги Русев и Илиян Стефанов. Стаматов дори е играл с тях в контроли на "Левски".

Акцент на сутрешната тренировка в "Драгалевци" бяха технико-тактически упражнения, детайли при пресиране, изнасяне на топката, статични положения и т.н. На селекционера помага треньорът на вратарите Мирослав Митев.