От 5 до 11 октомври ще се проведат финалите на европейското първенство по футбол за железничари в Сочи, Русия. Това ще бъде шестото участие на представителния ни тим в International Football Championship of USIC (Международния спортен съюз на железничарите). Отборите са разделени в две групи, като първите два отбора от всяка се класират за полуфиналите. В едната са Франция - първенец на предишното първенство, Беларус, Чехия и Белгия. В другата група са домакините от Русия, България, Словакия и Германия.

Националният ни отбор спечели първо място в квалификационната си група в Албена през 2013 година. Играещият старши треньор Иван Редовски заминава с 16 футболисти, повечето от които са от новосформирания Балкан 1929 (Ботевград) - Борис Райчев, Здравко Атанасов, Мариан Маринов, Григор Стойчовски, Николай Николов. Останалите са Георги Иванов, Цветко Иванов, Александър Миков, Ивайло Бояджиев, Димитър Зайков и Ивайло Върганов от Локомотив (Мездра), Светослав Георгиев от Марек (Дупница), Иван Иванов от „Ботев" (Луковит), Боян Иванов от Чавдар (Троян).

Безспорно звездата в тима е Мартин Кушев, който от началото на сезона е част от Балкан (Ботевград). Легендата на Славия и руския Амкар Перм отдавна е тандем с Иван Редовски, като двамата водеха Локомотив (Мездра) в "Б" група, а сега помагат на футбола в Ботевград.

Участието на престижния форум се организира от Български железничарски спортен съвет под ръководството на инж. Огнян Ръждавички, който е член на УС на USIC и дългогодишния генерален директор инж.Кирил Ангелов. През 2003 година "трикольорите" станаха европейски железничарски шампиони на финалите в Албена с треньор Семко Горанов. Тогава Иван Редовски реализира четири гола, в състава беше и друг ботевградчанин - Цветомир Ралков.
СТЕФАН РАЛЧЕВ/БЛИЦ

4_1.jpg

Старши треньорът на Локо (Мездра) Семко Горанов (починал през 20111 година) и капитанът на отбора Ивайло Димитров (Зуека) са вдигнали купата на USIC на награждаването на призьорите от XVII-ото Европейско железничарско първенство - юли 2003 г., КК "Албена", България