Футболните ни национали най-после успяха да постигнат победа. Избраниците на селекционера Георги Дерменджиев надвиха с 3:0 непретенциозния съперник Гибралтар в контролна среща, която се игра без публика на стадион "Васил Левски". Maчът беше първи между двете страни, а гостите са чак на 195-ата позиция в ранглистата на ФИФА.

Националите ни доминираха изцяло, като успяха да поведат с 3:0, след което обаче значително намалиха темпото и срещата се доиграваше. Александър Цветков откри резултата още в 5-ата минута, в 14-ата Георги Йомов удвои, а в 45-ата точен беше и Димитър Илиев. За Футболист на България за 2019 година това беше първо попадение за националния oтбор.

България вкара три гола в един мач за първи път от историческата победа с 3:2 над Швеция през август 2017 година.

Winbet - най-голямото разнообразие от пазари! (18+)

Дерменджиев имаше сериозни проблеми с окомплектоването на отбора си заради контузии и заразени с COVID-19. Специалистът извърши много промени в сравнение титулярите от последния двубой - загубата с 0:1 от Уелс на 14 октомври. 

Само трима от стартиралите тогава бяха на терена от първата минута и днес - Сисиньо, Малинов и Йомов. Атаката срещу Гибралтар поведе Димитър Илиев, подпомаган от Йомов, Галин Иванов и Доминик Янков. На вратата беше Мартин Луков, който скучаеше. За цял мач гостите от Гибралтар не създадоха нито една реална голова опасност пред българската врата.

От първата минута шанс за изява получиха талантите Валентин Антов от ЦСКА и Доминик Янков от Лудогорец. Като резерва се появи още един младежки национал - Здравко Димитров от Левски, който записа дебют за "А" тима на България. Шанс за изява срещу Гибралтар получиха още Виктор Попов, Светослав Ковачев и Димитър Велковски. 

За България това е едва втора победа в последните две години (от 20 мача). Предишната беше в срещата без значение срещу Чехия (1:0) в европейските квалификации (на 17 ноември 2019 г.). "Трикольорите" не бяха усещали вкуса на успеха в 6 поредни срещи (5 загуби и 1 равенство), но днес най-после съумяха да спечелят и поне малко да вдигнат самочувствието преди предстоящите двубои в Лигата на нациите. На 15 ноември България приема Финландия, а на 18 ноември селекцията на Дерменджиев ще гостува на Ейре в Дъблин.

Нашата група в Лигата на нациите



БЪЛГАРИЯ - ГИБРАЛТАР 3:0
1:0 Александър Цветков (5), 2:0 Георги Йомов (14), 3:0 Димитър Илиев (45)

Контролата по минути с БЛИЦ:
1 - Начало на мача.
5  ГООООЛ! Александър Цветков отбеляза за 1:0! Георги Йомов центрира в наказателното поле на Гибралтар, вратарят Голдуин не се намеси по най-добрия начин, топката стигна до Димитър Илиев, той върна на Цветков, който реализира със силен удар от границата на наказателното поле. 
14
 ГОООЛ! Георги Йомов вкара за 2:0! Страхил Попов комбинира с Йомов, който се справи с лекота с противник, навлезе в наказателното поле и отбеляза с точен изсртел в десния ъгъл на вратаря на Гибралтар.  
18  Галин Иванов пропиля отлична възможност, пращайки топката над вратата.
32 - Сисиньо също пробва мерника си, но стреля неточно в аут.
45  ГОООЛ! Димитър Илиев отбеляза с глава за 3:0, след като се извиси в наказателното поле при центриране от корнер на Йомов и не остави шанс на стража на гостите.
45 - Край на първото полувреме.
-------------
46 - Начало на второто полувреме.
48 - Удар на Димитър Илиев, вратарят на гостите улови топката.
65  Георги Дерменджиев извършва две смени. Светослав Ковачев влиза в игра на мястото на Галин Иванов, а Сисиньо отстъпва място на Димитър Велковски.
78  Йомов излезе, в игра се появи Здравко Димитров.
78  Виктор Попов също влиза в игра, Страхил Попов напусна терена.
80  Доминик Янков е заменен от Божидар Краев, който застава на върха на атаката, а Димитър Илиев минава зад гърба му.
85 - Силен удар на Виктор Попов от дистанция, топката прелетя встрани от вратата на гостите.
90 - Добавеното време е 3 минути.
90+3 - Край на мача. България победи Гибралтар с 3:0.

Bulgaria
БЪЛГАРИЯ: 1.Мартин Луков, 2.Страхил Попов (78  11.Виктор Попов), 4.Валентин Антов, 15.Васил Божиков, 6.Сисиньо (65  19.Димитър Велковски), 22.Александър Цветков , 16.Кристиян Малинов, 7.Доминик Янков (80  10.Божидар Краев), 18.Галин Иванов (65  12.Светослав Ковачев), 17.Георги Йомов  (78  21.Здравко Димитров), 20.Димитър Илиев 
Резерви: 13.Георги Георгиев, 23.Иван Караджов, 3.Георги Терзиев, 6.Кристиан Димитров, 8.Мартин Райнов, 11.Васил Попов, 12.Светослав Ковачев, 14.Бирсент Карагарен, 19.Димитър Велковски, 21.Здравко Димитров, 9.Спас Делев, 10.Божидар Краев
Селекционер: Георги Дерменджиев

Gibraltar

ГИБРАЛТАР: 1.Кайл Голдуин, 2.Итън Джоли, 3.Киан Ронан, 6.Скот Уайзман, 8.Мохамед Бадр, 10.Лиъм Уолкър, 14.Рой Чиполина, 15.Ерин Барнет, 16.Аймен Моуели, 18.Алаин Понс, 22.Греъм Торила
Резерви: 13.Роба, 23.Колейн, 4.Сърджант, 5.Анесли , 7.Л. Касиаро, 9.Стиче, 11.К. Касиаро, 12.Оливейро, 17.Винет, 19.Де Бар, 20.Престли, 21.Кумбс
Селекционер: Хулио Рибас


София, Национален стадион "Васил Левски"
Съдия: Себастиан Колцеску (Румъния)

Легенда: гол , автогол , жълт картон , втори жълт картон , червен картон , смяна ,  опасна ситуация 

 

България победи Гибралтар с 3:0 в приятелската среща днес!

Публикувахте от Team Bulgaria в Сряда, 11 ноември 2020 г.