Най-после България има закон за уреждането на мачове. Парламентът одобри промени в Наказателния кодекс, според които незаконното организиране на хазартни игри и "черното тото" ще се наказват с лишаване от свобода до шест години и глоба от 1000 до 10 000 лева.

При повторно нарушение санкцията ще бъде лишаване от свобода от една до осем години и глоба от 2000 до 50 000 лева.

Под ударите на новия закон попадат лица, който по насилствен начин или чрез измама влияят на развитието или резултата от спортно състезание; лица, които обещаят, предложат или дадат облага, за да се повлияе на развитието или резултата от спортно състезание и лица, които поискат или приемат подкупа.

На този етап промените в Наказателния кодекс няма да повлияят единствено на онлайн залаганията, защото предстои промяна в закона за хазарта.

В изминалите месеци страната ни бе критикувана от Европа за липсата на закон, с който да се наказва уреждането на мачове. Поради тази причина след арестите за “черно тото” през ноември, задържаните бяха пуснати на свобода и срещу тях няма заведени дела. Както е известно, тогава бе арестуван юношата на “Левски” Георги Семерджиев, който играеше за Спортист (Своге).