Трансферът на Спас Делев в турския Мерсин е идеален повод агенция БЛИЦ да върне отново лентата назад в историята. Този път ще ви разкажем за най-светкавичната сделка в аналите на българския футбол, реализирана точно преди 15 години.
 
Януари 1997 година. ЦСКА е есенен шампион, след като е изградил изключително силен състав през лятото. Треньор на тима е Георги Василев, а един от най-добрите футболисти не само при “червените”, но и в цялото първенство е Костадин Видолов. Техничарят от пловдивското село Войсил е продаден вечерта на 15 януари, само часове преди затварянето на трансферния прозорец в Турция.
 
Предисторията
 
През октомври емисар на турския Бурса пристига в София, за да наблюдава няколко мача на ЦСКА. Той е придружаван от мениджъра Ибрахим Коруджу. Компания в ложите им правят агентът на Видолов – Лъчезар Танев и изпълнителният директор на “червените” Емил Данчев. Турчинът гледа Видолов в три мача и ахва. Такъв техничар не е виждал по балканските земи. Няколко дни по-късно от Бурса правят допитване до ЦСКА за цената на Коцето. Шефът на “армейския” клуб Илия Павлов отсича: “Искаме 2 милиона долара!”. Комшиите ахват. Те са готови да платят максимум 1 милион. Преговори няма, защото Бурса се отказва.
 
Сделката
 
На 9 януари ЦСКА заминава за Варна, където ще проведе първата част от зимната си подготовка. Георги Василев води всичките си футболисти. Сред тях е и Костадин Видолов. През същото време на “Армията” тайно се надяват на реакция от Бурса. До 12 часа на обяд на 15 януари обаче няма ни вест, ни кост. Будни репортери обикалят като лешояди из алеите на Борисовата градина, жадни за новини. Такива липсват... И ето че екшънът започва. Към 13 часа в канцеларията на Емил Данчев пристига факс от Бурса. Турците пращат кратко и ясно писмо, в което питат: “Даваме 1 милион и 500 хиляди долара за Видолов. Съгласни ли сте да преговаряме?”. Илия Павлов е уведомен на секундата. Босът на ЦСКА се свързва лично по телефона с президента на Бурса. Двамата уточняват още веднъж сумата, а турците светкавично изпращат частен самолет до България. Бързат ли бързат, защото стрелките на часовника се движат бясно. Трансферът трябва да бъде осъществен до полунощ, когато мандалото хлопва. В 16 часа самолетът каца на летище София. Там вече са пристигнали шефовете на ЦСКА заедно със самия Илия Павлов и личния мениджър на Видолов – Лъчезар Танев. Лъчо е открит в последния момент, а неговото присъствие при осъществяването на сделката е повече от задължително.  От столичната аерогара турският аероплан се отправя директно за Варна.
 
Малко преди отлитането от София на Видолов му е поднесена новината. Той тъкмо се е излегнал в хотелската си стая, когато го сюрпризират: “Продаваме те на Бурса. Дават ти такива пари, че няма как да ги откажеш – 400 000 долара годишна заплата!”. Около 20 часа турците нахлуват във фоайето на Шведския хотел. С тях са представителите на ЦСКА и Лъчо Танев. Видолов, облечен по анцуг, е нарамил сака си. В бързината Коцето забравя да си вземе шубата, тъй като навън е зверски студ. Любопитното е, че по същото време Георги Василев е извън хотела. Гочето е отскочил до Варна, за да си напазарува разни неща. Търсят го на мобифона, но той не отговаря.
 
Никой не си прави труда да чака Василев. На секундата всички се отправят към офиса на “Мултигруп” в морската столица. Там двата клуба оформят част от документите по договора. Към 22 часа частният самолет, собственост на боса на Бурса, отлита за турския град. По време на полета контрактът е подготвен изцяло от трите страни – двата клуба и футболиста. Трийсет минути преди затварянето на пазара Видолов каца в Бурса, само 10 минути преди гонга договорът е изпратен до турската футболна федерация. В него е упоменато, че заради светкавичното развитие на събитията българският халф ще премине през задължителните медицински прегледи рано сутринта на другия ден – 16 януари. Футболните закони в Турция позволяват подобни изключения. За щастие Коцето издържа с отличен тестовете и облича екипа на Бурса, където бързо се превръща в любимец на местните запалянковци. Оказва се, че платените 1,5 милиона долара, които за тези години не бяха никак малко пари, не са дадени напразно.
 
Във Варна Георги Василев научава в последния момент, че Видолов е продаден зад гърба му. Гочето не е на себе си. Първо, защото никой не му е съобщил. И най-важното – все пак Коцето е най-добрият в ЦСКА. Треньорът е поставен в неприятна ситуация, но бързо успява да излезе от нея. Василев вика за заместник на Видолов познат боец и също така техничен футболист – Георги Йорданов. Ламята пристига при “червените” от столичния Септември и през пролетта на 1997 година е с основен принос за спечеления от ЦСКА дубъл – шампионска титла и Купа на България.
ЕКИП НА БЛИЦ