Бъдещето на спечелилия промоция в елита Нефтохимик остава все толкова неясно, колкото бе и преди седмица, въпреки очакванията вече да има конкретни резултати. Вече десетина дни след като "шейховете" триумфираха като шампион на втория ешелон неяснотите около клуба остават. Вчера се прокрадна и ужасяващата за феновете на Нефтохимик теза, че отборът може и да не започне сезона заради сериозни дългове и неизчистени заплати на футболистите.

Пред "Флагман" новият изпълнителен директор Пламен Николов бе категоричен, че до подобен вариант няма да се стигне и "шейховете" ще играят в елита през новото първенство, каквото и да коства това.

"Още два-три дни и всичко ще е ясно. Сега няма нищо, което можем да съобщим", заяви той. Легендата на "Левски" бе безкрайно лаконичен и не пожела да коментира нищо друго свързано с бъдещето на клуба.

Според неофициална информация той е в усилени разговори с няколко фирми, от които се очаква отговор съвсем скоро. Все още съществува шанс и "Лукойл" да поеме издръжката, но преговорите вървят изключително бавно и изобщо не се знае кога и как ще приключат. Така в момента основните надежди са насочени именно към футболист номер едно на България за 1984 г., който чрез контактите си може да съдейства за намиране на средства, с които поне да се започне сезона. Точно това е и най-краткосрочният план - нужни са около 200 хиляди лева, с които да се направи подготовка, селекция и изкарат първите два месеца в "А" група.

По отношение на селекцията в Нефтохимик могат да бъдат спокойни, защото се очаква Николов да лобира пред ръководството на "Левски" да се преотстъпят някои от ненужните на "Герена" футболисти, като част от заплатата им ще бъде поета точно от "сините". В най-лошия вариант "шейховете" ще се опитат да запазят ядрото си от миналия сезон, като запазят и същата финансова рамка по отношение на месечните възнаграждения в клуба и подсилят отбора с няколко състезатели, взети под наем.

Предвид сериозната конкуренция и факта, че и догодина от "А" група ще изпадат четири отбора обаче не се знае дали при тези обстоятелства "зелените" няма да се превърнат в аутсайдер. Точно заради това е и търсенето на нови спонсори под дърво и камък в цялата държава.

Както е известно, и кметът на Бургас Димитър Николов води паралелни разговори с няколко филми, които да се включат в издръжката на клуба, но проблемът е че същото очакват от него и ПСФК Черноморец, които също изпитват остри финансови проблеми и така градоначалникът в момента се явява посредник и на двата клуба при търсенето на спонсори.

Преди дни президентът на Нефтохимик Валентин Каравълчев призна пред "Флагман", че след направения одит се оказало, че задълженията на клуба са около 50 хиляди лева, но не плащането им е основният проблем, а липсата на други спонсори, които да се включат във формирането на клубния бюджет. Засега всички разговори удряли на камък, споделя Каравълчев. Той и съдружникът му Николай Филипов са предложили и дялове, и спонсорски договори на куп търговски партньори, с които работили, предвид тежката икономическа обстановка, но всички отказвали.