ИГРАЙ БЛИЦ ГЕЙМ 3 - ТУК!

Нефтохимик победи Черноморец с 3:2 в първи мач от 3-ия кръг на “А” група. Първото полувреме на дербито на Бургас премина при почти пълната доминация на доста по-опитните “акули”. Момчетата на Херо можеха да запишат и доста по-убедителен аванс преди почивката, но многобройните пропуски пред вратата на Евгени Караманов спасиха съперника. Мачът на “Лазур” започна с летящ старт за символичните домакини. Още в 3-ата минута те успяха да поведат. Фонсека навлезе мощно в наказателното поле, където бе пресрещнат от бранител в зелено и падна на земята. Топката все пак попадна в Маркиньо, който с удар от границата на пеналта реализира за 1:0.

В 12-ата минута Уатара бе изведен отлично в наказателното поле, опита се да прехвърли вратаря на съперника, но топката излезе в аут. Единственото що-годе добро положение за “зелените” се откри при ответната контраатака. Чипев центрира от пряк свободен удар, топката бе избита и попадва в Коста Янев, който стреля, но неточно. В този първи половин час на срещата футболистите на Нефтохимик трудно изнасяха топката от своята половина и трудно се справяха с плътната преса на съперника. В 27-ата минута коварен шут на Куатара по диагонала затрудни Караманов.

После дойде нова лоша новина за треньора на “нафтата” Валерий Дамянов, след като Антон Димитров се контузи и трябваше да напусне играта. На негово място в игра се появява Христо Лемперов. После Фонсека бе оставен непокрит в пеналта и изведе в чиста позиция Маркиньос, който обаче стреля в тялото на Караманов. Веднага след почивката на “Лазур” стана по-интересно и обстановката стана наистина като за дерби. В 53-ата минута Ивелин Янев фаулира грубо Фонсека и докато от щаба на Черноморец се разправяха със съдията последва контраатака. Бързият Ангелов нахлу в пеналта, където беше повален от вратаря Ник Дашев. Съдията Вихрен Манев веднага посочи “бялата точка”.

Реферът бе награбен от футболисти и от двата тима – едните искаха червен картон за стража, а другите недоволстваха от дадената дузпа. Николай Чипев хладнокръвно вкара дузпата и изравни – 1:1. Отговорът на Черноморец не закъсня. В 60-ата минута опитният Лъчезар Балтанов бе оставен непокрит около точката на дузпата и с техничен шут от десетина метра с левия крак изпрати топката в ъгъла на вратата за 2:1. Нефтохимик обаче не се предаде и опита да изравни за втори път. Четвърт час преди края Петков бе спънат на границата на наказателното поле от Оливейра. Чипев изпълни перфектно прекия свободен удари и буквално препарира Ник Дашев за 2:2. Голямата драма настъпи в последната минута на мача. Резервата на “зелените” Петър Димитров наказа груба грешка на защитата на "акулите" и със странична ножица след пас на Петков донесе победата на Нефтохимик с 3:2! Секунди преди края Вълчев от символичните гости бе изгонен за втори жълт картон, но неговите съотборници удържаха крехката си преднина.

Любопитно е, че в предишните две бургаски дербита старши треньорът на "акулите" Димитър Димитров беше от другата страна на барикадата. Черноморец остана на последно място в "А" група в последния сезон, в който в елита имаше 2 представители от Бургас - през 2003/2004. "Нафтата" тогава завърши на осмо място.

Черноморец - Нефтохимик 2:3
1:0 Маркиньо (3), 1:1 Николай Чипев (55), 2:1 Лъчезар Балтанов (60), 2:2 Николай Чипев (75)
, 2:3 Петър Димитров (90)

Мачът по минути - ТУК
2_8.jpg
ЧЕРНОМОРЕЦ:
1. Дашев, 23. Чико, 3. Терзиев, 89. Оливейра, 87. Фонсека 84 - 90. Атанасов), 30. Балтанов, 10. Маркиньо (77 - 9. Йорданов), 14. Монзоро, 92. Гаел (72 - 91.Осама Мрабет), 32. Куатара, 44. Филипов

Треньор: Димитър Димитров



logo_neftohimik.jpg
Нефтохимик: 86.Караманов, 3.Йошев, 16.Ан. Димитров (30 - 7. Лемперов), 27. Вълчев, 81.Ивелин Янев, 21.Коста Янев, 25.Чипев, 77.Манев, 8.Ангелов (76 - 88. Петър Димитров), 9 Калоянов (66 - 11.Петков), 69.Хашев

Треньор: Валерий Дамянов



Стадион "Лазур" - 10 000 зрители
Съдия: Вихрен Манев
Жълти картони: Дашев, Оливейра (Черноморец); Вълчев, Янев, Лемперов, Димитров (Нефтохимик)
Червен картон: Вълчев (Нефтохимик)


ВСИЧКО ЗА ЛЕТНИТЕ ТРАНСФЕРИ И ПОДГОТОВКАТА НА ОТБОРИТЕ

"А" ГРУПА - ПРОГРАМА И РЕЗУЛТАТИ