Легендарният треньор Серги Йоцов вече не е между живите заради немарливи лекари. Това обяви пред “ШОУ” дъщерята на наставника – Марияна.
 
Както вече информирахме, на 5 септември 86-годишният мъж получил тежък инсулт у дома си, паднал на пода и счупил ръка и крак. Бил в безсъзнание. След няколко часа го открил внукът му и го откарал във Военна болница. Там обаче не обърнали нужното внимание на пациента си.
 
“Много съм разочарована от лекарите и персонала във ВМА. Не се отнесоха човешки с баща ми, разказа пред “ШОУ” дъщерята на Йоцов – Марияна. – Подцениха положението. Били празници, нямало кой да го прегледа качествено, това ни обясняваха. Разтичахме се, купихме кръв за преливане. После свършиха празниците, дойдоха анестизиолозите. Заявиха ми, че не могат да поемат риска да оперират татко. Бил твърде стар и болен, едва ли не пътник за оня свят. Мисля, че измина прекалено дълго време. Изпуснахме го.”
 
От ВМА изписали Йоцов на 19 септември в ужасно състояние. “Беше ни жив- ни умрял. Знаете ли, че имаше рани на петите, на задните части и на гърба от залежаване. Открих рани, които бяха ужасна гледка. Записахме го в столичен хоспис и там лекарите се шашнаха, като го видяха. Ето така “хубаво” са го гледали във ВМА”, разказва Марияна.
 
Последните дни от живота на Бате Серги били кошмарни. Изпаднал в деменция, не помнил кой е, не познавал близките си. В хосписа идвали на посещение бивши негови колеги от ЦСКА. Иван Ранков издържал само десетина минути в стаята, разплакал, като видял безпомощното състояние на своя приятел и бързо си излязал.
 
В събота Бате Серги си отиде от този свят. Оказа се, че бившият прочут треньор е изкарал в предишните години два инсулта на крак. Не е обръщал много внимание на здравето си.
 
От 24 години има тежък диабет. Пиел един куп лекарства, защото получил усложнения в очите. Иначе никога не е пушил, позволявал си е алкохол само при някакъв повод.
 
“Татко не обръщаше внимание на здравето си. Преди 7 години загуби и майка ми и остана сам. Иначе най-много се радваше от успехите на внучката Адрияна. Дъщеря ми е музикантка и учи в Германия. Водех често татко на нейни концерти в зала “България”. Ади беше неговата гордост. Двамата ми синове Борислав (40) и Сергей (23) не станаха футболисти. Те се занимават с изкуство, художници са. Татко беше щастлив, че съм отгледала възпитани и умни деца”, споделя още Марияна Йоцова пред “ШОУ”.
 
Бате Серги в трудни моменти е търсил опора в религията. “Аз съм вярващ човек. Възпитан съм в християнско семейство. Днес вярващи хора почти няма. Нито Църквата е на място, нито децата се възпитават във вяра в Бог. Учил съм вероучение. Като ученик в прогимназията бях помощник в църквата. Това беше преди 9 септември 1944 година. Опасно стана след това. Докато майка беше жива, вкъщи спазвахме всички християнски традиции и празници. В комунистическите времена трябваше да се пазим. Криехме се, когато кръщавахме децата и внуците си”, споделяше легендата приживе.
 
Припомняме, че Йоцов работи с деца и юноши в школата на ЦСКА от 1964 до 1972 г., после е треньор на Сливен, “Ботев” (Пловдив) и мъжкия тим на “червените”. Откривател е на великия Димитър Якимов, на Аспарух Никодимов и още куп звезди на родния футбол. Като шеф в “червената” ДЮШ дава път и на експрезидента на БФС, ЦСКА и Професионалната лига Валентин Михов, който до последния дъх на Бате Серги беше с него и никога не го изостави.
 
През зимната пауза на сезона 1975/1976 изненадващо генералите в ЦСКА решават да сменят легендата Манол Манолов. На негово място е назначен Серги Йоцов. Тимът стабилизира представянето си, а колективът се сплотява още повече в името на голямата цел – шампионската титла. В крайна сметка тя е спечелена, а на 7 май 1976 г. е взето и вечното дерби срещу “Левски” – 3:1 след головете на Милен Горанов, Димитър Димитров и Георги Денев.
 
Лъжичката катран в кацата с мед обаче е загубеният финал за Купата на Съветската армия. На 2 юни 1976 г. “Левски” взима купата след истински трилър – 4:3. Въпреки всичко Йоцов е изпълнил най-важната цел – спечелването на титлата.
 
През лятото на 1985 г. е призован отново да помага на любимия ЦСКА точно в един от най-тежките моменти в историята на клуба. След разформироването на двата гранда на родния футбол те са със сменени имена – “Левски” вече е Витоша, а ЦСКА е прекръстен на Средец. Бате Серги е назначен за старши треньор, а негов асистент е Димитър Пенев. Двамата големи педагози дават път на едно от най-силните поколения в историята на “армейския” клуб – Христо Стоичков, Любослав Пенев, Емо Костадинов, Петър Витанов. Тук все още са и опитни бойци като Джони Велинов, Джеки Димитров, Ради Здравков, Лъчо Танев, Георги Славков, Стойчо Младенов, Краси Безински, Ружди Керимов.
МИЛЕН ДИМИТРОВ