На 10 октомври на стадион "Емирейтс" в английската столица Лондон се състоя семинар на Европейската клубна асоциация, като на него присъстваха хора от над 150 различни водещи клубове в Европа, а представител на "Левски" бе членът на Управителния съвет Николай Илиев. Той беше любезен да сподели своите впечатления за клубния сайт на "сините".

"Имах удоволствието да представлявам нашия клуб на един много интересен и престижен семинар, организиран от Европейската клубна асоциация, на която се разискваха редица теми относно развитието и дейността на младежките формации на клубовете в Европа. Гостите бяха приветствани от легендата на домакините и директор на младежката академия на Арсенал Лиъм Брейди. На срещата бяха представени моделите на работа в клубове като Интер, Аякс, Динамо (Загреб), както и резултати от първото европейско изследване на ДЮШ в голяма част от отборите в Европа, като най-много представители в това изследване бяха клубовете от Испания и Италия. В асоциацията членуват 207 клуба от 53 националности", разказа Николай Илиев.

"Преди семинара гостите се запознаха с новия стадион на домакините, където всеки един може да се наслади на уникалното съоръжение, което са изградили хората в Арсенал и струва 325 милиона английски лири. Навсякъде може да се видят изобразени най-големите постижения на отбора и футболните легенди, а клубния музей ни връща в първите години от основаването на един от най-великите клубове във Великобритания. Направи ми много силно впечатление и съблекалните на двата отбора, където голямо влияние върху проекта със своите идеи е оказал и самият Арсен Венгер, настоящия мениджър на отбора. Всеки един детайл е така изпипан, за да има специално въздействие върху неговите футболисти и съответно на тези от отбора гост, която съблекалня е коренно различна. На срещата се засегнаха редица теми, относно развитието на младите таланти. Целите на тази асоциация са опазване и насърчаване на интересите на европейския клубен футбол в частност и като цяло, да представлява интересите като работодатели и да действа като социален партньор, където е уместно. Да допринася за ползотворното развитите на европейските клубни състезания организирани от УЕФА, като участва в процеса на вземане на съответните решения и допринесе за доброто управление на европейския футбол, по-специално чрез участие в съответните органи, създадени в рамките на УЕФА. Да насърчава обменът на информация и опит между клубовете и най-вече да подкрепя и отстоява спортните ценности и принципите, на които се основава европейския футбол. Като членове на асоциацията получихме специална покана от домакините и бяхме единствените представители на България. Проведоха се някои срещи и установихме контакти с Интер и Ювентус, като се надявам те да бъдат ползотворни за бъдещо сътрудничество между клубовете ни", добави Илиев.
 
"Можем единствено и само да имаме полза от подобни семинари, на които получаваме възможност да се докоснем до организацията на най-големите клубове на стария континент и по този начин да се помогне не само на ДЮШ на нашия клуб, но и да бъдем от полза за другите школи в страната. Становището на ръководителите във водещите клубове е, че най-важното нещо е детско-юношеската политика и цел номер едно е захранването на първия отбор с кадри от академиите. Футболът трябва да е на първо място в съзнанието на младите състезатели. За да върви работния процес в школите трябва да се усъвършенстват методите на работа на треньорите и цялото спортно-техническо ръководство. Например един клуб като Аякс има за цел да бъде в топ десет и в същото време да може да създава футболисти, които да бъдат продавани за много пари. За да стане подобно нещо се изисква в годишния бюджет на клуба да бъдат заложени поне 30 процента за развитието на школата. Трудно е в днешните условия, но големите отбори се стремят именно към това. Това е пътят за развитие и ние трябва да го следваме, ако искаме един ден и нашия клуб, да може да похвали с подобни постижение на детско юношеската ни школа”, завърши с оптимизъм Ники Илиев, който пък е яркия пример на синята школа, дала в негово лице първият български футболист участник в престижната италианска Серия "А".