Старши треньорът на Арда Николай Киров прави чудеса в тима. Той влезе в историята като първият наставник, класирал отбора от Кърджали на финала за Купата на България. Освен това Арда върви много силно и в първенството. Роденият на 12 юни 1975 година специалист даде интервю за агенция БЛИЦ.

1000 лева Oнлайн казино Бонус от efbet

-Г-н Киров, когато поехте Арда, влизаха ли в поставените ви цели място в първата четворка и финал за Купата на България?
-Не. Категорично не влизаха. Аз поех отбора в тежък период. Беше разгарът на пандемията. Важно беше да изградим боеспособен отбор, защото доста играчи бяха напуснали. По принцип апетитът идва с яденето, но на този етап нищо голямо не сме направили.


-Как да не сте? Имате шанс да финиширате в тройката, а даже и четвъртото място ще е успех. Предстои ви финал за Купата.
-Вижте, след месец ще говорим какво сме постигнали и какво не сме. В момента всичко е временно. Май месец е ключовият и решаващият, защото тогава ще е финалът, както и заключителните двубои от първата шестица на първенството.

-Кой е най-трудният мач на Арда от началото на сезона?
-Всеки мач е труден, но ние имахме няколко трудни периода. Първият беше, когато 16 играчи се заразиха с коронавирус и мачовете след карантината бяха доста тежки. Влязохме в сгъстен цикъл. В момента е същото положението – сега пак имаме кадрови проблеми. От състава отсъстват ключови футболисти. Добрата новина е, че лечението им върви добре и се надяваме в края на месеца и началото на следващия момчетата да започнат пълноценни тренировки.

-На 19 май срещу ЦСКА ще бъде третият ви финал за Купата като треньор. В единия не бяхте фаворит и спечелихте, в другия шансовете бяха 50:50 и загубихте. Сега отново не ви сочат за фаворити, това означава ли, че имате отново шансове за успех?
-Да, бях в двете крайности. Видях едната и другата страна на медала – победата срещу Лудогорец и загубата от Локомотив (Пловдив). Не мога да ви кажа какви шансове имаме срещу ЦСКА, но ще ви споделя трите елемента според мен, които ще помогнат на нас или на съперника да спечели и вдигне купата. Това са концентрация, дисциплина и самочувствие.

-Има ли фрапантна разлика между ЦСКА на Акрапович и ЦСКА на Любослав Пенев?
-Чисто тактически – да. Променена е схемата на игра. По принцип стилът на Любо е да се надиграва с отборите и да практикува по-открит футбол. При Бруно се залагаше на по-затворена игра. Ние използваме две схеми в нашите мачове, но на коя ще се доверя, е още рано да се каже. Пък и няма как публично да разясня как ще се противопоставим на ЦСКА.

- Имало ли е интерес към вас от други отбори?
-Да, преди да поема Арда, имаше сериозен интерес от друг наш отбор. Аз обаче избрах Арда, защото ми хареса проекта, хареса ми инфраструктурата и си допаднахме много с ръководството.

-А интерес към вас от националния отбор?
-Сега преди избора на Ясен Петров никой не ме е търсил. Имаше преди това, когато избраха Георги Дерменджиев. Бях сред вариантите, проведох разговор с човек от Изпълкома на БФС, но дотам.

-Имате ли любими треньори в света, на които да подражавате като стил и схема на игра?
-Имам няколко любими треньори, но не искам да споменавам имената им. Като стана въпрос за схема и стил, ще ви кажа каква е разликата между нас, българските наставници, и тези в топ първенствата в Западна Европа. Тук ние нагаждаме схемата на игра на базата на футболистите, които имаме. На Запад е обратното.

-Последен въпрос. Вашето мнение за Суперлигата и скандалите, които избухнаха около нея?
-Когато в спорта комерсиалният характер е над спортния, нещата не се получават. Това е неестествен проект и идеята няма да се реализира.
Румен ИЛИЕВ/БЛИЦ СПОРТ