България и Норвегия попаднаха за четвърти път в една квалификационна група на европейско първенство. Имали сме и битки за световни квалификации, но за Евро сме се изправяли един срещу друг три пъти до момента. Четвъртият ще бъде тази есен.
 
13 ноември 1966 г., евр. кв. (София)
България – Норвегия 4:2
29 юни 1967 г., евр. кв. (Осло)
Норвегия – България 0:0

15 ноември 1970 г., евр. кв. (София)
България – Норвегия 1:1
9 юни 1971 г., евр. кв. (Осло)
Норвегия – България 1:4
 
27 октомври 1982 г., евр. кв. (София)
България – Норвегия 2:2
7 септември 1983 г., евр. кв. (Осло)
Норвегия – България 1:2
 
Най-интересни са сблъсъците за Евро 84, когато сме в една група с Норвегия, Югославия и Уелс. Първият ни мач е срещу скандинавците в София – на 27 октомври. Любопитното е, че това е дебют на Иван Вуцов като треньор на националите в официален двубой.
 
Всички очакват да се справим с лекота със съперника. Норвегия обаче ни изненадва и двубоят завършва 2:2. Началото е за нашите - Бойчо Величков открива още в 13-ата минута. Но после настава обрат. Четири минути по-късно Торесен изравнява от дузпа. Гостите виждат, че сме разколебани и ни притискат. Заслужено стигат до втори гол в 67-ата минута. Точен е Екланд. Играта ни куца отвсякъде. Най-трагично е в защитата, която си личи, че е подредена нескопосано. Все пак отърваваме резила с гол на защитника Пламен Николов в 68-ата минута – 2:2.
 
На следващата година (7 септември) е ответният мач в Осло. Българите играят фантастично и напълно заслужено ликуват. Хайреде открива за домакините още в 4-ата минута. Стойчо Младенов обаче изравнява в 11-ата. В 60-ата България ликува. С далечен и много красив удар атакуващият защитник Наско Сираков донася победата.
Съставът на България: Б. Михайлов, Сираков, Арабов, П. Петров, Г. Димитров, Р. Здравков, Гочев (63 Искренов), Садъков, Пехливанов (84 Славков), Ж. Господинов, Ст. Младенов; треньор Иван Вуцов