Емил Георгиев е новият селекционер на деца и юноши за Северозападна България към Българския футболен съюз. Новината съобщи председателят на Областния съвет на централата Георги Трендафилов пред sport-gabrovo.com.

Специалистът, който през изминалия сезон изведе детския тим на Янтра (Габрово), родени 2003 г., до шесто място в България, вече ще отговаря за търсенето на таланти в зоната. Работата му на скаут се състои в ходене по мачове и следене на юноши, които да бъдат предлагани на треньорите за включване в националните отбори. За Емил Георгиев това е стъпка нагоре във футболната му кариера и сериозно признание, предвид факта, че преди него този пост заемаха двама от четвъртите в света - Илиян Киряков и Бончо Генчев.

„Емил Георгиев е назначен официално от понеделник. Работата му ще бъде в Северозападна България, в областите Габрово, Велико Търново, Ловеч, Плевен, Монтана, Враца и Видин. Той ще трябва да пътува от Търново до Видин и да наблюдава подрастващите във футболните центрове в зоната. Ще организира турнири между областите. Децата, които набележи като перспективни, ще подава към националните треньори за съответните възрасти и комисията за детско-юношески футбол към БФС“, обясни Георги Трендафилов.

Новата длъжност на Емил Георгиев ще принуди ръководството на Янтра спешно да търси негов заместник, който да води отбора на родените през 2003 г.

„Доколкото знам той не може да съвместява двете длъжности, защото се получава конфликт на интереси. Жалко, че Янтра губи добър специалист, но това е израстване за Емил и признание за неговите възможности. В същото време е признание и за Габрово, че тук също има талантливи треньори, които могат да растат нагоре. Аз пожелавам на Емил следващото стъпало в кариерата му да бъде треньорският пост в някоя национална гарнитура“, допълни Трендафилов.

Като футболист Емил Георгиев има над 110 мача в „А“ група с отборите на Етър (Велико Търново) и Спартак (Варна) и повече от 200 във втория ешелон с Янтра (Габрово) и Видима Раковски. Играл е и два сезона в чужбина, в състава на Олимпик (Тунис). Състезателната му кариера приключи през миналия сезон, в който влизаше като играещ треньор на мачовете на Янтра (Габрово) във „В“ група.

Треньорската си практика започва през 2008 г. с детския отбор на Видима Раковски (Севлиево). Впоследствие бе помощник треньор на мъжкия тим на Видима в „Б“ и "А“ група през сезон 2010/2011. През следващия води юношеският тим на севлиевския клуб Елитната група до 19 г.

В Янтра (Габрово) е от 2013-а. През миналия сезон беше наставник на мъжкия тим във "В" група , а с отбора на децата, родени 2003-та, записа успех, като спечели убедително зоналното първенство по футбол 7 и класира тима на първия национален финален турнир за тази възраст в Трявна. Там възпитаниците му се класираха на 6-о място.