Българският национален отбор стартира участието си в новия турнир на УЕФА – Лигата на нациите, тази вечер с гостуване на Словения. Мачът от Група 3 на Лига „С“ стартира в 21:45 часа на стадион „Стожице“ в Любляна. Новият турнир носи със себе си и надеждата, че „лъвовете“ през него ще успеят да се класират за Евро 2020. Все пак в Лига „С“ ще се борим срещу отбори, които са на нашето ниво.

Съперникът беше разтърсен от скандал в дните преди срещата, след като стана ясно, че вратарят на Атлетико (Мадрид) Ян Облак е отказал да играе за националния си отбор, недоволен от избора на Боян Йокич за капитан. Официалният повод за отсъствието на стража обаче е контузия на рамото.

Плановете на Петър Хубчев за мача претърпяха промяна, след като Антон Недялков получи контузия преди заминаването за Любляна и на мястото му беше повикан Иван Бандаловски.

Словения е един от малкото съперници, срещу които „лъвовете“ имат повече от един мач и нямат допуснат гол в тези срещи. До момента имаме две срещи срещу словенския национален отбор и те бяха част от квалификациите за Евро 2008. Точно преди 12 години – на 6 септември 2006 година спечелихме с 3:0 в София, а на 21 ноември 2007 г. се наложихме с 2:0 в Целе.

Сега за тима на Петър Хубчев като основно задача е постигането на добър резултат в битката за първото място в групата, което ще ни даде шанс за по-лесно класиране на Евро 2020. От друга страна ще бъде добре да запазим 100-процентовия си баланс срещу Словения и статистиката с недопуснат гол срещу този съперник.

SloveniaСЛОВЕНИЯ – БЪЛГАРИЯBulgaria

Днес от 21:45 часа по БНТ 1
Любляна, „Стожице“
Съдия: Давиде Маса (Италия)

ВЕРОЯТНИ СЪСТАВИ
Словения: Белец, Скулич, Струна, Мевля, Йокич, Кампъл, Кърхин, Безяк, Куртич, Вербич, Матавж
Селекционер: Томаж Кавчич
Контузен: Иличич
Наказани: няма

България: Пл. Илиев, Стр. Попов, Бодуров, Чорбаджийски, Божиков, Г. Костадинов, Славчев, Г. Иванов, Десподов, Неделев, Ив. Попов
Селекционер: Петър Хубчев
Контузен: Недялков
Наказани: няма

Баланс: 2 мача, 2 победи за България, г.р. 5:0 за България

УЕФА ЛИГА НА НАЦИИТЕ - ГРУПИ И ПРОГРАМА